Unizo wil ‘megasnelrecht’ invoeren

BRUSSEL – Na het succes van het ‘supersnelrecht’ in Nederland, waarbij feestneuzen die het te bont maakten tijdens de nieuwjaarsnacht al na drie dagen berecht konden worden, wil de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) nu een juridisch principe invoeren dat nog sneller moet werken. In het zogenaamde ‘megasnelrecht’ kunnen bestolen winkeliers daders onmiddellijk en zelf bestraffen, zonder een omslachtige gerechtelijke procedure.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Unizo-topman Van Eetvelt ziet een herinvoering van vierendelen wel zitten.
Unizo-topman Van Eetvelt ziet een herinvoering van vierendelen wel zitten.

Gedacht wordt aan administratieve boetes, maar in ernstige gevallen moet het ook mogelijk zijn om winkeldieven te radbraken en te vierendelen, om hun ontzielde lichamen vervolgens aan de hoofdingang van winkelstraten te spiesen. “Op die manier zouden shoplifters wel twee keer nadenken vooraleer ze met hun tengels aan de koopwaar van de kleine ondernemer zitten”, verdedigt Karel Van Eetvelt van Unizo het voorstel. “Want wat zie je nu: door de achterstand bij Justitie worden kleine diefstallen zelfs niet meer vervolgd! Wij zijn vragende partij voor een wet-Tyberghien: een juridisch kader waarbij een winkelier zelf megasnel mag bepalen hoe hij overtreders in zijn eigen winkel bestraft, zonder de storende en belemmerende inmenging van het parket. Het zal snel gedaan zijn met de straffeloosheid.”

Wouter Tyberghien, naar wie Van Eetvelt verwijst, is een juwelier die in 1999 een Poolse inbreker in de rug schoot. De man overleefde het niet. “En is Tyberghien daarna nog overvallen?”, glundert de Unizo-topman. “Ik dacht het niet.”

Ontslagnemend minister van Justitie De Clerck vraagt al jaren dat de burger het recht wat meer in eigen handen zou nemen.

De magistratuur juicht het idee alvast toe. “Onze rechters zitten met een enorme achterstand”, bevestigt ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). “Wij vragen dan ook al jaren dat de burger het recht wat meer in eigen handen zou nemen. Dat de winkeliers dat nu wensen te doen, zou ons alvast een hele hoop werk besparen. Ik leg Van Eetvelts voorstel dus zeker voor op de volgende ministerraad.”

Traumatisch

Intussen groeit ook de roep om het recht op zelfberechtiging bij andere organisaties. Onder andere de Bisschoppenconferentie heeft al laten weten voorstander te zijn van een systeem waarbij ze zelf seksueel delinquente geestelijken oordelen, “zonder traumatische inmenging van het gerecht en al de administratieve rompslomp die dat met zich meebrengt, want daar worden noch dader noch slachtoffer beter van”.

Laat een reactie achter