Vlaanderen bouwt containers voor bejaarden

BRUSSEL – Vlaanderen investeert in de bouw van bewoonbare containers voor bejaarden. Die moeten mantelzorgers helpen om recalcitrante oudjes makkelijker uit de eigen levenssfeer te weren.

Containers bieden mantelzorgers de kans om bejaarden zo dicht mogelijk bij de achterste perceelgrens te huisvesten.
Containers bieden mantelzorgers de kans om bejaarden zo dicht mogelijk bij de achterste perceelgrens te huisvesten.

Mantelzorgers kennen het probleem: vol goeie moed nemen ze de zorgtaak voor hun ouders of bejaarde familieleden op zich. Al snel blijkt echter dat het huis te klein is voor het eigen gezin én de oudjes, die met hun vastgeroeste gewoontes, gebrekkige lichaamshygiëne en slecht karakter de zorgrelatie op de spits drijven.

Daarom investeert de Vlaamse overheid nu 100 000 euro in de ontwikkeling van mobiele, flexibele wooneenheden die in de tuin kunnen worden neergepoot. Daar heeft de mantelzorger, op natte pampers en het occasionele, langdradige gesprek over lichamelijke kwaaltjes na, geen last meer van de bejaarde.

De containers van twee op drie op vijf meter zijn groot genoeg voor één bejaarde om comfortabel in te kunnen leven en zijn uitgerust met kabeltelevisie, zodat ze zich de hele dag zinvol kunnen bezighouden zonder barbecues of andere tuinactiviteiten te verstoren.

Vladivostok

“De wooneenheden zijn zo flexibel opgebouwd dat ze makkelijk in één dag geplaatst kunnen worden, maar – heel belangrijk – ze kunnen ook in één dag worden weggenomen”, stelt Lieve Apers van het Agentschap Ondernemen. “Zo heb je als mantelzorger steeds een stok achter de deur: zwijgen en luisteren, of anders zetten we je op het eerste containerschip richting Vladivostok.”

Als de bejaarde komt te overlijden, spaar je bovendien de kosten van een kist uit. Een trip naar de schroothandelaar volstaat, waar de container, samen met het lijk van de bejaarde, tot een compact hoopje zal worden geperst.

5 reacties op "Vlaanderen bouwt containers voor bejaarden"

 1. Het balkonnetje van de mantelverzorgster (afgebeeld op het 1ste verdiep) is zeker ook de moeite waard, evenals de voorziene verluchting langs beneden. Niets op tegen om in haar containertje opgenomen te worden!

  Beantwoorden.
  1. Fraulein Schmallpröte · Bewerken

   Jah richtig! Ins Kontainerpark gibt es auch diese Presse-Apparaten. Man kann diese nur anwenden nach vorsortieren. In mein Dorff hat man so ein Kerl zurück gewiesen weil er recyclierbahr war. Sein Name war Piet Meghafluydt. Das hat nicht geflickt (und nicks gefickt) zwischen uns weil die Schmallpröte ein Problehm hatte mit dem Meghafluydt.

   Beantwoorden.
 2. Ongehoord en ondoordacht! Incontinentie zal leiden tot vroegtijdige corrosieverschijnselen van de containers. En wie gaat dat betalen? Weeral op kap van de Sociale Zekerheid, gefinancierd door … ha wacht dacht je? U en ik!
  Groen alternatief: Herwerk het plastic-afval tot een enorme bubbel waarin we die oudjes stoppen. Als ze zich dan rustig houden kunnen ze nog lang genieten van het beschikbare O2, maar doen ze moeilijk en beginnen ze met polonaisetoestanden dan zal het rap gedaan zijn. Met of zonder incontinentie, zeikerds.

  Beantwoorden.
 3. Ik vond dat de kamer in het rusthuis van mijn grootmoeder zaliger ook iets mee had van een container. Er was een bed, centrale verwarming, zelfs een koelkast en een douche met warm water. Ook enkele kasten en een schap met oude prullaria. John Lee Hooker heeft heel zijn leven in een container gewoond. Zo slecht kan het toch niet zijn. Hij is bijna 84 geworden.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter