Obama speecht op afstudeerceremonie van kleuterschool in Wilsele

Op vrijdag 29 juni zal Barack Obama de afstuderende kleuters van kleuterschool ’t Bloeiend Boomgaardje in Wilsele toespreken. 96 kinderen zwaaien af naar de basisschool. Voor elk van hen zal de voormalige machtigste man van de wereld een bijzondere boodschap in petto hebben.

– door Juanita Incognita –

Obama in kleuterschool Wilsele
Obama in kleuterschool Wilsele

Juffrouw Leentje Bosmans, directrice van de Wilselse kleuterschool, wist Obama te strikken voor een ‘commencement address’ op de proclamatie van haar derde kleuterklas. Dit jaar blaast ’t Bloeiend boomgaardje twintig kaarsjes uit, waardoor het kleuter-afstuderen extra feestelijk mocht zijn. “Mijn juffen en ik waren in de wolken over de speech van Steve Jobs in 2005 aan Stanford University. Wat een passie! Wat een pathos! Maar toen bleek dat die in 2011 overleden is, zijn we op zoek gegaan naar een volwaardige vervanger om onze afstudeerders toe te spreken.”

Niemand minder dan de Amerikaanse oud-president Barack Obama zegde toe. Het is voor het eerst dat een Vlaams dorp deze bijzondere eer te beurt valt. Obama zal aan het einde van zijn speech ook de diploma’s overhandigen. Alle laatstejaars zijn geslaagd. “Ze zijn allemaal hoogbegaafd, dat is de trend van de laatste jaren,” licht directrice Leentje toe.

De intensieve voorbereidingen om de oud-president te ontvangen zijn reeds gestart. Op de speelplaats van de Wilselse kleuterschool heerst een gezellige bedrijvigheid. Turnjuf Mieke is volop bezig met dansjes op “Alle kleuren” van K3 in te studeren: “het perfecte nummer om een neger op te verwelkomen.” Zorgjuffen Frauke en Kelly zijn opgevorderd om toga’s en afstudeerhoedjes met floshes te knutselen. En Belinda, voorzitster van de oudervereniging, probeert recepten voor glutenvrije cupcakes uit.

De vrolijke uitnodigingen in Comic Sans MS mogen dan al verstuurd zijn, toch moeten nog enkele obstakels overwonnen worden. Directrice Leentje: “Omdat de laatstejaars de Engelse taal nog niet machtig zijn, zal Myriam, de mama van Bas uit de tweedekleuterklas, een real-time vertaling doen tijdens de speech.” Volgens zorgjuf Tineke wordt het een hele uitdaging om de ADHD’ers stil op een bankje te laten zitten tijdens de speech. Ze maakt zich ook zorgen over enkele kinderen die doodsbang zijn van zwarte piet. “Die moeten we intensief voorbereiden.”

Hier en daar klinken ook kritische stemmen op het hele gebeuren. Willem-Frederik, papa van Elisabeth uit het instapklasje, stelt de hoge kosten van het evenement in vraag. “Hoeveel wafels moet mijn vrouw hier weer voor helpen bakken?” Directrice Leentje heeft begrip voor zijn uitspraken, maar benadrukt dat “de kinderen nu eenmaal de toekomst zijn. Zelfs al plassen sommigen nog in hun bed en kan slechts een handjevol al zijn of haar eigen naam schrijven.”

Marie-Christine, mama van eerstejaarskleuter Victor stelt luidop de diploma-inflatie in vraag die dit soort praktijken volgens haar in de hand werkt. Directrice Leentje pareert de kritiek. “Aan de universiteit van het leven, waar we allemaal zitten, is het pas echt lastig slagen,” besluit ze filosofisch.

5 reacties op "Obama speecht op afstudeerceremonie van kleuterschool in Wilsele"

  1. Obama, Obama. Ze hadden dit beter meer kordaat aangepakt en Trump gevraagd. Die zou die ouders per kerende van hun ambetante kleuters verlossen en ze apart opsluiten in kooien. Waar ze overigens thuishoren, daar zijn we het allemaal over eens.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter