Software voor vrouwen krijgt duidelijke NEE!!-knop

De stukjes software die een nieuw programma op de harde schijf van een computer installeren, de zgn. installatiewizards, krijgen een extra, duidelijke NEE!!-knop voor vrouwen.

Installatiewizards krijgen een NEE!!-knop.
Installatiewizards krijgen een NEE!!-knop.

“Bij mannen is het meestal wel duidelijk. Als die een programma willen installeren, starten ze de installatiewizard op en blijven dan gewoon op ‘Ja’ en ‘Volgende’ klikken om zo snel mogelijk klaar te zijn,” legt Manfred Venters van de Belgische Unie van Computerprogrammeurs uit. “Maar het is voor zo’n wizard niet altijd gemakkelijk om te weten wat een vrouwelijke computergebruiker nu precies wil. Ze klikte misschien wel op ‘Nee’, maar waarschijnlijk bedoelde ze ‘Ja’.” Soms geven vrouwen ook verkeerde signalen, die voor installatiewizards moeilijk te interpreteren zijn. Venters: “Dan klikken ze bijvoorbeeld eerst op ‘Meer informatie’ of controleren ze de systeemvereisten. Vaak doorlopen ze ook al enkele stappen van de installatieprocedure om dan alsnog op ‘Nee’ te klikken. Dan is het voor een installatiewizard natuurlijk moeilijk om nog te stoppen. De bestandjes zijn dan meestal al half geünzipt!”

Een klik op de nieuwe NEE!!-knop moet aan de wizard duidelijk maken dat de installatie onmiddellijk moet worden afgebroken, ongeacht hoever het proces al gevorderd is.

Organisaties voor vrouwelijke computergebruikers reageren voorzichtig positief. Sarah Cursoors, hoofdredactrice bij Dames met een Muis: “Dit is een stap in de goede richting, maar de verantwoordelijkheid ligt nog te zeer bij de computergebruikster. Beter zou zijn dat installatiewizards gewoon leren dat als een vrouw op ‘Nee’ klikt, het ook ‘Nee’ is.”

17 reacties op "Software voor vrouwen krijgt duidelijke NEE!!-knop"

 1. De gebruikelijke methode als je advertenties wil laten wegklikken is om ze direct daarna terug te laten komen. Soms komt er dan een plaatje met de vraag: “Wat is er mis met deze advertentie?” Die geeft dan drie mogelijkheden. Bijvoorbeeld: 1. Ik ga liever persoonlijk en direct naar de showroom om dit product te bezichtigen en te kunnen voelen. 2. Ik heb zojuist een afspraak gemaakt met een thuisleverancier. 3. De medicijnen zijn strijdig met die ik nu neem. Etcetera. Nooit eerder heeft de keuze zich bij me aangediend. En ik weet totaal niet waar het over gaat. De enquête die de gebruiker een speciale dienst wil verlenen is een vorm van democratisering die je overal terugvindt, en die tot in het Midden-Oosten bekend is. Of als je “Nee” klikt krijg je onmiddellijk een beeldvullende pagina met de wijze van online overmaken. Per bank. Dit alles in dienst van de wetenschap, die u “graag zo goed mogelijk verder helpt”.

  Beantwoorden.
 2. ‘Dames met een Muis’ reageert onthutst:
  “De vrouw-onvriendelijkheid van de bestaande software wordt wéér maar eens bewezen door pertinent de ‘Hoe dikwijls heb ik u dat al gezegd?’-knop weg te laten.”

  Beantwoorden.
  1. Als je opmerking satirisch was, sorry maar dat zie ik niet, dus ik ga even duidelijk wezen: Dit is een satire website, dat artikel is geschreven door het vonnis van een rechter uit Gent in een verkrachtingszaak (waarbij de vrouw 6 keer ‘nee’ heeft gezegd, en nog heeft die man een opschorting gekregen)

   Beantwoorden.
   1. Als je opmerking misleidend bedoeld was, sorry maar dat zie ik niet, dus ik ga even duidelijk wezen: De Speld is een satire website. De Rechtzetting ook, zo je wil, en De Morgen eigenlijk ook.

    Beantwoorden.
    1. Als je opmerking grappig bedoeld was, sorry maar dat zie ik niet, dus ga ik even duidelijk wezen: DeRaaskalderij is niet van hetzelfde niveau als DeMorgen.

     De Raaskalderij is een licht satirische website. DeMorgen neemt satire naar een volledig nieuw hoogtepunt met zijn gitzwarte humor waarin de satire soms zo subtiel is dat het even echt lijkt. Ze gaan daar zelfs zover om effectief papieren kranten te verdelen! ! ?

     Zelfs hun personeelsbeleid maakt wel uit van de grap: Lisbet Imbo (die haar carrière begon bij radio Donna) als boegbeeld voor tegendraadsheid, waar blijven ze het halen ??

     Beantwoorden.
 3. Ik denk dat iemand niet wijs is om zich door een politiehond te laten bijten. DIT IS EEN NARCOTICAHOND EN de HOND GEEFT AAN DAT JE NARCOTICA BIJ HEBT.

  MENEER U MOET MEEGAAN. Pakten ze begot mijn wiet af. Ik zei als je hond daar niet tegen kan laat hem dan thuis. Want nu moet ik dus terug naar NL.

  OK het houdt een mens jong. De Punk wilde mijn ouders opbellen maar ik was al bijna 50.

  Eens ouder dan pak 40 gaan ze DAT nalaten.

  Beantwoorden.
  1. Het zoveelste bewijs dat er iets grondig mis is met deze site. Terug een reactie op een totaal ander artikel op een geheel andere website die geheel onafhankelijk haar weg naar hier heeft gevonden.
   Gelukkig gaat het over een uiterst verstandige tussenkomst over beslommeringen waar onze kleuters dagelijks mee bezig zijn. MMM, keep up the good work!

   Beantwoorden.
   1. Begrijp je dat niet? Joden horen niet op sommige plaatsen. Omdat ze zich gaan BEMOEIEN. En anderen hun eten proberen op te eten. Geen enkele Joodse deurwaarder zou aan de nazi’s ontsnapt zijn. Alleen Engels van de verkeerstaks. Of Brackeva van de provincietaks. Hitler wou dergelijke apen OPSTOKEN met keppel en al. Daardoor blijft Hitler erg populair.

    Beantwoorden.
    1. Belg,
     Zot zijn, doet dat zeer?
     Zo ja, is dat dan een beetje of juist zo erg dat je daar dagelijks zware medicatie moet voor nemen?
     Ik vermoed dat laatste, maar let daar toch wat mee op want ik heb de indruk dat die pillen het zot-zijn alleen maar erger maken.
     Van harte beterschap vanaf deze kant van het internet!

     Beantwoorden.
 4. MMM… ik heb hier toch mijn bedenkingen bij…
  Natuurlijk vereeuwigen we hier met zijn allen anoniem onze eigen commentaren voor het nageslacht. Maar de verwijzingen naar een gedrogeerde, sprekende hond (“Meneer, u moet meegaan”), neerkijken op je naaste (“De Punk”) en de gepaste leeftijdscategorie (“bijna 50”) ontmaskeren u zo goed als zeker als Gert Verhulst. Een beetje gedesoriënteerd misschien rond de problematiek hoe de nieuwe K3 nu weer versierd moet worden, en in welke volgorde. Tot daar toe, maar pappie of mammie laten opbellen?? MMM…

  Beantwoorden.
 5. Gelukkig zijn de meeste vrouwen van bij de politie hoe moet ik het zeggen, niet onknap. Nu moet je eens gaan proberen om zo’n mens in haar tiet te gaan knijpen ???

  “Als je het maar goed aanpakt”.

  “Jaamaar ik moest de tiet wel beetpakken want voor je het weet is er nen andere mee aan de haal”. Ik denk dat ze dat dus de hele dag voorkrijgen.

  Is er iets mis met mijn advertentie? Nee die was te goed.

  En toch. Als je dus mensen in hun bil gaat knijpen zijn er maar 2 reacties mogelijk.

  Wat ze zich allemaal op hunne nek halen verdomme.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter