Wat staat er in het akkoord?

Dit weekend kondigden formateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars van de zes partijen aan dat na een marathonvergadering van meer dan twintig uur eindelijk een begrotingsakkoord werd bereikt. Daarmee wordt het voor een nieuwe regering mogelijk om ons land door de financiële crisis te loodsen en een antwoord te bieden op de budgettaire eisen die Europa stelt. Maar wat staat er nu precies in dat akkoord? De redactie van De Raaskalderij heeft de tekst gelezen en vatte de nieuwe maatregelen voor u samen.

 • Bedrijfswagens worden zwaarder belast.  Werknemers met een auto van het werk zullen daar meer voor moeten betalen.  Aangezien er hierbij rekening wordt gehouden met de grootte en de CO2-uitstoot worden bedrijfspaardenkoetsen en -diligences fiscaal aantrekkelijker.
 • Het zakgeld van Lotte Sjwa (8) uit Wichelen wordt niet meer geïndexeerd.  De nieuwe regeling voorziet wel een eenmalige toelage voor paardrijden óf ballet.
 • Het zakgeld van Lotte (8) wordt niet meer geïndexeerd
  Het zakgeld van Lotte (8) wordt niet meer geïndexeerd
 • Seksuele relaties binnen de kerk wordt zwaarder belast.  Priesters die een koorknaap willen molesteren genieten daarbij niet langer van een fiscaal voordeel aangezien de zogenaamde vocationele incestaftrek wordt afgeschaft.
 • Er komt een nieuwe invulling van het begrip wachtuitkering: werklozen zullen langer op een uitkering moeten wachten.
 • Door de nucleaire rente zullen de Verenigde Staten meer moeten betalen voor de stockage van kernwapens in Kleine Brogel.
 • Een maatregel ter bestrijding van de armoede is het degressief maken van de armoedegrens. Daarbij zullen gezinnen met een maandelijks inkomen van minder dan 700 euro na drie maanden niet meer arm worden genoemd. Na zes maanden wordt dat bedrag verlaagd naar 500 euro per maand. De maatregel zou het aantal armen in België met 4 procent kunnen terugdringen.
 • Steden en gemeenten met een stadspark zullen iets meer aan de federale schatkist moeten bijdragen door de invoering van een bankentaks.
 • Door de verstrenging van het brugpensioen zullen de bruggen over de E40 pas in 2024 worden vervangen. De huidige regeling voor tunnels en veerponten blijft gehandhaafd.
 • De Tobintaks treedt in werking.  België was tot nog toe het enige land ter wereld dat de taks al in zijn wetgeving had ingeschreven, maar de regel zou pas actief worden wanneer ook andere landen dat zouden doen.  Die voorwaarde vervalt nu.  Ouders die hun kind Tobin willen noemen, zullen daar nu op belast worden.
 • Aan de index, nochtans een doorn in het oog van de liberalen, wordt niet geraakt. Voorlopig zullen alle Belgen hun wijsvinger mogen behouden.

Laat een reactie achter