Oost- en Westmalle na 64 jaar herenigd

MALLE – Op de puinen van de vannacht gesloopte muur tussen Oost- en Westmalle werd de hereniging van de beide gemeenten uitgeroepen door de feestvierende inwoners. Onder hun historische hamerslagen verbrijzelde de scheidslijn die de Mallenaren meer dan 60 jaar uit elkaar hield.

De Malse Muur lijkt erg goed op zijn Berlijnse tegenhanger, die als inspiratiebron diende.

Na een terloopse mededeling van Günther Schabbouwen, de Stalinistische burgemeester van Oostmalle, dat “reizen naar Westmalle mogelijk zou worden”, kwam een onstuitbare volksstroom van Oostmallenaren op gang. Zij begaven zich naar de Malse Muur en eisten te worden toegelaten tot Westmalle, om aldaar in café Den Tieter een Westmalle te mogen gaan drinken. De overweldigde grenswachters vreesden de volkswoede en lieten de op bier beluste menigte door. Daarmee sloegen zij een historische bres in het zogenaamde Gekantkloste Gordijn, dat Malle al sedert 1946 in Oost- en West- verdeelt.

De Muur liep dwars door het centrum van Malle. Reizen tussen oost en west kon enkel via Checkpoint Sjarel en op vertoon van een speciaal pasje.

In de loop van de nacht liep werkelijk heel Oostmalle leeg, zich niets aantrekkend van hun burgemeester, die hen waarschuwde voor de gevaren van “het Westmalse kapitalisme” en van “overmatig drankgebruik”. Zij werden met open armen ontvangen door de Westmallenaren, die hun medeburgers sedert jaren niet hadden gezien. Het was voor iedereen een bijzonder aangrijpend en emotioneel gebeuren, en men toog eindelijk herenigd ten tap. Na het drinken van menige Westmalle zeilden er lege flesjes en glazen naar de gehate muur, vervolgens kratten en cafémeubilair. Uiteindelijk trok de gemeenschap, na zich moed te hebben ingedronken, met hamers en beitels naar de Malse Muur en begonnen er bressen in te slaan. De verschrikte burgemeester van Oostmalle vluchtte daarop naar Oostduinkerke.

Volksfeest

Een uitbundige menigte klauterde op de Malse Muur om de hereniging te vieren.

Daarop ontstond een volksfeest dat tot in de vroege uurtjes duurde. Vanmorgen liet Helmut Bluhmkool, de burgemeester van Westmalle, de gemeentelijke dienst voor wegenwerken de muur te lijf gaan met bulldozers. Op de puinen van de muur kon deze dan vol trots en Westmalle de feitelijke hereniging van Malle aankondigen. De brouwerij van Westmalle kondigde al aan zich te zullen omdopen tot ‘Brouwerij Malle’, en voor de historische gelegenheid een speciale ‘Malle Dubbel’ op de markt te zullen brengen.

De Malse Muur werd opgetrokken in 1946, toen de spanning tussen liberalen en communisten in de gemeenteraad van Malle zo hoog opliep, dat de communisten zich afzonderden in het oostelijke deel. Al snel werd er naar Berlijns voorbeeld een werkelijke muur opgetrokken, en was de deling van Malle een feit. Met de val van de Malse Muur komt er dus een einde aan het laatste restje communisme in België. Nu kan het langzame proces van vereniging en verzoening eindelijk starten. (EM)

2 reacties op "Oost- en Westmalle na 64 jaar herenigd"

Laat een reactie achter