Jambon vervangt woordvoerder door voorlopige bewindvoerder

Om Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tegen zichzelf te beschermen werft zijn kabinet een bewindvoerder aan die al zijn publieke uitspraken vooraf moet controleren. De beslissing komt er nadat de politicus voor de zoveelste maal gelogen heeft.

Omdat asielzoekers geen kindergeld meer krijgen tijdens hun procedure, kunnen ze niet langer een luxueuze, vrijstaande woning verwerven.

Tijdens een lezing in Hasselt en voor Vlaamse zakenclub De Warande herhaalde Jambon dat hij een verhaal had gehoord over asielzoekers die, met het kindergeld dat ze tijdens de looptijd van hun procedure konden oppotten, onmiddellijk een huis konden kopen. Klopt niet, becijferde De Tijd.

Het is niet de eerste slip of the tongue van de politicus terwijl hij in functie is. Zo bezondigde hij zich als minister van Binnenlandse Zaken eerder aan de uitspraak dat “een significant deel van de moslimgemeenschap danste ” naar aanleiding van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek en houdt hij hardnekkig vol dat zijn familienaam op zijn Vlaams moet worden uitgesproken.

“Ik dacht nog ai, ai, dit ga ik weer mogen uitleggen”, zucht Jambons voormalige woordvoerder Olivier Van Raemdonck. “Ik zeg: ‘Jan, Joke Schauvliege is voor één leugen al ontslagen, gij zijt al meerdere keren door het oog van de naald gekropen. Gij hebt uzelf duidelijk niet onder controle, dus we moeten ingrijpen of dat loopt hier niet goed af’.”

Toen Jambon zijn woordvoerder vervolgens afsnauwde met de woorden ‘da gadegij nie bepale’, werd het ook voor kabinetschef Jeroen Overmeer duidelijk dat de minister een ongeleid projectiel geworden is dat iemand nodig heeft om hem tegen zichzelf te beschermen.

Goede huisvader

“Als woordvoerder moet je altijd paraat staan om ongelukkige uitspraken van je minister achteraf te nuanceren, nader te verklaren of anders te framen in de pers. Maar trop is trop, en om ongelukken in de toekomst te vermijden stellen we een bewindvoerder aan die Jans uitspraken op vóórhand controleert, als een goede huisvader”, verklaart Overmeer. “Iemand meer of minder op de payroll van het kabinet, zoveel maakt dat ook niet uit.”

Joachim Pohlmann, kabinetschef Cultuur voor Jambon, zal de bewindvoering op zich nemen. “Joachim heeft erg veel ervaring met edgy uitspraken binnen de grenzen van het feitelijke”, prijst Van Raemdonck zijn opvolger. “Hij zal er zeker voor zorgen dat Jan ook in de toekomst nog asielzoekers, werklozen en andere zwakken in de maatschappij zal kunnen schofferen, maar voortaan dus enkel nog gebaseerd op feiten.

4 reacties op "Jambon vervangt woordvoerder door voorlopige bewindvoerder"

 1. Enige nuance is toch wel op zijn plaats. Asielzoekers krijgen bad, brood en bed lees ik bij Theo. Dat brood eten ze op, neem ik aan, maar met dat bad en dat bed zijn ze niet veel als dat niet onder dak staat, dus is het toch logisch dat die mensen dan voor een huis sparen? Maar dat ze dat met het kindergeld doen is wel erg onvlaams, dat wel. Een goede Vlaming van bij ons gaat er mee naar Turkije op verlof, koopt er een flatscreen van 5m2 van of betaalt er zijn alcohol mee. Alhoewel ik weet dat dat laatste niet echt realistisch is: Mijn zes kinderen en mijn OCMW zijn verre van genoeg om mijn cafépoef te betalen.

  Beantwoorden.
 2. Na 12 stielen en 13 ongelukken zal Karel van Eetvelt door de Koning als bewindvoerder van de Federale regering worden aangesteld. Met zijn sportkot opleiding en ervaring zal hij ditmaal wel scoren. ’t werd stilaan tijd !

  Beantwoorden.
  1. Van Eetvelt & Compagnie zal voor een paars-witte coalitie gaan denk ik. Enfin het is eigenlijk geen coalitie, het is een project, of beter nog, een proces. Zoiets als de Titanic denk ik: het is groot en toch zinkt het terwijl de fanfare blijft spelen. De postjes zijn al uitgedeeld o.a. aan Wouter Vandenhaute, Patrick Lefevere en burgemeester Close.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter