Smaugalarm opnieuw van kracht

BRUSSEL / EREBOR – Vanaf vandaag geldt op de Belgische wegen een verhoogd Smaugalarm. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu en Fabeldieren. De maximumsnelheid op verschillende snelwegen wordt dan verlaagd van 120 kilometer per uur naar 90 kilometer per uur.

Draken zijn een belangrijke bron van fijn stof. (Foto: Liz Swezey, CC BY 2.0)
Draken zijn een belangrijke bron van fijn stof. (Foto: Liz Swezey, CC BY 2.0)

De maatregel is het gevolg van meldingen van een grote vuurdraak uit het noorden rond de Brusselse ring. Volgens de berichten zou het kunnen gaan om de beruchte draak Smaug. Voorzichtigheid is dus geboden, aldus Radagast Debruyne van het Verkeerscentrum Vlaanderen.

‘Draken reageren op beweging, vandaar dat we chauffeurs aanraden niet sneller dan 90 km per uur te rijden,’ aldus Debruyne. ‘Bovendien zijn draken verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van fijn stof in het koninkrijk. Zolang zij niet achter auto’s aan gaan zitten, kunnen we het risico en de duur van de luchtverontreiniging dus beperkt houden.’ Verder wordt iedereen aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en vochtige, brandwerende dekens rond zich te draperen. Berijders van auto’s, bromfietsen, paarden, wargs, grote spinnen, adelaars of andere wezens moeten hun snelheid aanpassen zodra een heraut de boodschap ’90 km/u SMAUG’ langs de kant van de weg aangeeft. Het Smaugalarm blijft gelden tot op de dag dat het afloopt.

Toch zijn deze maatregelen slechts een druppel op de vuurspuwende plaat, meent Gandalf Degrijze van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu en Fabeldieren. ‘De overheid blijft het Smaugalarm regelmatig van stal halen, maar dit lost het fundamentele probleem niet op. Integendeel, het is maar een pleister op de zwartgeblakerde, tot de derde graad verbrande wonde. Wij hopen al jaren op meer structurele anti-drakenmaatregelen, maar tot nog toe vallen onze woorden in dovemansoren.’ Degrijze stelt voor een team van enkele dwergen, en mogelijk ook één enkele Hobbit, samen te stellen om het probleem van Smaug in het land te counteren. Op basis van de laatste metingen en voorspellingen zou dat zelfs kunnen tegen Kerstmis 2014 in Kinepoliszalen overal te lande. Tenminste, als men beschikt over ‘vijf minuten politieke moed en de laatst overgebleven, doch verloren gewaande Zwarte Pijl’, aldus nog Degrijze. Het diensthoofd van de Intergewestelijke Cel, Saruman Dewitte, kant zich voorlopig echter tegen het idee, en stelt dat Degrijze hiermee zijn boekje te buiten gaat.

Waarom de draak in België is neergestreken is voorlopig nog een raadsel, aangezien draken doorgaans aangetrokken worden door fabelachtige hoeveelheden kapitaal. Er wordt dan ook verwacht dat Smaug snel verder zal trekken richting Frankrijk, het spoor volgend van de kapitaalstromen van Electrabel, Dexia en Fortis. (EM/PG)

5 reacties op "Smaugalarm opnieuw van kracht"

Laat een reactie achter