Universiteit Antwerpen start vakkenpakket met Vlaamse artiesten

ANTWERPEN – Wat aan verscheidene universiteiten in de Verenigde Staten al een tijdje gebruikelijk was, is nu ook overgewaaid naar ons land: bekende landgenoten worden ingezet als studieobjecten binnen academische opleidingen. De Universiteit Antwerpen is bij ons de eerste om in het komende semester een vakkenreeks over bekende artiesten aan te bieden aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen.

Popster Jay-Z (Foto: Joella Marano - CC BY-SA 3.0)
Popster Jay-Z (Foto: Joella Marano – CC BY-SA 3.0)

De Rutgers University in de Amerikaanse staat New Jersey biedt nu al het vak ‘Politicising Beyoncé’ aan. Aan de hand van de muziek en de carrière van de geile superster krijgen de studenten les over grote thema’s als rassen, gender en politiek. Zo wordt het feodale systeem van lijfeigenen, horigen en leenmannen uitgelegd aan de hand van de ‘bitch and pimp’-cultuur in de grote steden aan de Westkust. “Op die manier leren we onze studenten sneller ietwat oubollige principes en concepten aan, en slaan we een brug tussen het verleden en het heden. Net wat de moderne historische sociologie nodig heeft!” legt de docent van het vak aan de Rutgers University uit. “Niet alleen Beyoncé maar ook haar man Jay-Z kunnen we perfect inschakelen om bijvoorbeeld het magnum opus van de befaamde gedragswetenschapper Desmond Morris aan de huidige cultuur en onderculturen te toetsen. Om diens boek “De naakte aap” voldoende laagdrempelig te doceren, is Jay-Z de geknipte persoon. Aan de hand van wie anders zou ik mijn studenten immers beter het wankele evenwicht tussen primaire driften en zelfbewuste beschaving diets kunnen maken?”

De hermetische teksten van K3

Ook in ons land lijken universiteiten en hogescholen op de kar te springen. Aan de Universiteit Antwerpen kan je volgend semester een heuse vakkenreeks over Bekende Vlamingen volgen. Rector Alain Verschoren legt uit: “De toepassingsmogelijkheden van BV’s zijn legio! Zo hebben we een module statistiek waarbij onder meer Laura Lynns meesterwerk ‘Je hebt me duizendmaal belogen’ ingezet wordt om de beginselen van betrouwbare steekproeven in een populatie bij te brengen. Onze collega’s op het departement Semiotiek (de studie van tekens en tekensystemen, nvdr.) gebruiken dan weer de hermetische teksten van K3 om de studenten te laten oefenen op het ontcijferen van moeilijk te ontwarren schrift- en klanksystemen. Met seminaries rond ‘Yeke Yeke‘, ‘Kuma Hé’ en ‘Mamasé!’ hebben ze daar een vette kluif aan. Verder willen we net zoals onze collega’s in Amerika ook hier het toonaangevende boek “De naakte aap” makkelijker verwerkbaar maken voor de studenten. Wij gebruiken daar echter Sam Gooris voor. Het zal uit volgend semester moeten blijken of de studieresultaten hier vergelijkbaar zijn met Gooris’ transatlantische tegenhanger Jay-Z.”

De studenten zelf zijn zeer tevreden met de nieuwe mogelijkheden die ze nu krijgen. “Ik heb het sowieso lastig met statistiek.” zegt eerstejaarsstudente sociologie Hilde Breuckinckx. “Ik hoop dus vurig op de heilzame werking van Laura Lynn tegen het examen in juni. Ik moet wel zeggen dat ik liever met internationale artiesten als Madonna of Lady Gaga had gewerkt. Maar ik heb in de studentenraad horen waaien dat ze daar volgend jaar aan de Letterenfaculteit mee gaan experimenteren. Ze zouden daar Dostojevski’s ‘Schuld en Boete’ analyseren aan de hand van hedendaagse hiphopculturen. De thema’s moord, prostitutie en het zichzelf boven de wet verheffen komen in beide voor, dus ik denk wel dat dat kan werken. Als wij het bij sociologie als keuzevak kunnen volgen, doe ik het meteen!”

Omdat de Universiteit Antwerpen vreest voor een enorme stormloop op de nieuwe vakken, zal het vak afgeschermd worden voor de eigen studenten. Je kan de vakken dus enkel volgen als je een voltijdse opleiding aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen volgt.

Laat een reactie achter