Wijk in Brasschaat organiseert neemplein

BRASSCHAAT – Vriesdonk, een villawijk in Brasschaat, organiseert voor de eerste keer een neemplein. Daarmee spelen de inwoners van de gegoede gemeente in op de trend van het geefplein, dat overal aan succes wint.

Op een neemplein kun je gratis spullen meenemen van de losers die ze weggeven. (Foto: FotoGordon, CC)
Op een neemplein kun je gratis spullen meenemen van de losers die ze weggeven. (Foto: FotoGordon, CC)

“Zoals de maatschappij uit winners en losers bestaat, bestaat het leven uit geven en nemen”, verklaart initiatiefneemster Magalie de Rycke. “De samenleving heeft ons, winners, ontzettend veel gegeven. Daarom werd het hoog tijd dat wij ook eens iets terug konden nemen. Vandaar het idee van het neemplein.”

De inspiratie voor het neemplein haalde de uit Nederland ingeweken De Rycke bij de talrijke geefpleinen die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten. “Toen ik vaststelde dat er naast de reële economie, waarin de losers geven en de winners nemen, ook een geefeconomie ontstond waarbij de losers de winners bypassen door gewoon te geven aan elkaar, vond ik het mijn morele plicht om een gelijkaardig initiatief op poten te zetten voor onze sociale klasse.”

Toen De Rycke haar idee voorstelde tijdens de laatste vergadering van het wijkcomité, stuitte ze echter op een merkwaardige paradox. “Hoewel er veel animo bestond rond het idee om iets te nemen van elkaar, zakte de stemming al snel in elkaar toen bleek dat we daarvoor ook iets zouden moeten geven. Niemand verklaarde zich daartoe bereid, dus ik moest een andere oplossing zoeken.”

Toen kreeg de huisvrouw van 48 een geniale inval. “‘En als we nu eens gewoon een geefplein uitnodigen in Brasschaat?’, dacht ik. ‘Dan kunnen de gevers geven en de nemers nemen. Probleem opgelost!’.” De Rycke deed een beroep op haar contacten bij de lokale boekenclub om schrijver Jeroen Olyslaegers uit te nodigen voor een gesprek. Olyslaegers is een van de bezielers van het geefpleinfenomeen. “Dankzij het enthousiasme van Jeroen kwam het hele initiatief echt in een stroomversnelling”, herinnert De Rycke zich.

“Geefpleinen zijn er voor iedereen: man en vrouw, jong en oud, arm en rijk”, vindt Jeroen Olyslaegers. “Toch konden we met onze geefpleinen de gegoede bovenklasse van onze samenleving tot hiertoe amper bereiken. Door de synergie met het neemplein in Brasschaat, hopen we deze groep, die te lang in de kou is blijven staan, ook te bereiken.”

Het eerste neemplein van het land zal doorgaan op zaterdag 13 december ter hoogte van de Mercedes Benz-garage in de Zilverberkenlaan. Alle info op www.neemplein.be.

 

 

3 reacties op "Wijk in Brasschaat organiseert neemplein"

Laat een reactie achter