Israëlische oog- en tandartsen kunnen werkdruk niet meer aan

TEL AVIV – Oftalmologen van het Sourasky-hospitaal in Tel Aviv klagen over de toegenomen werkdruk sinds het begin van operatie Protective Edge. Ook hun collega’s-stomatologen luiden de alarmbel.

Deze joodse jongen heeft één oog en tand operatief laten verwijderen.
Deze joodse jongen heeft één oog en tand operatief laten verwijderen.

Sinds het uitbreken van het conflict in de Gazastrook zijn zich al honderden orthodoxe joden komen aanbieden in het Sourasky-hospitaal om zich de ogen te laten uitsteken en de tanden te laten trekken.

“Orthodoxe joden interpreten de strenge wetteksten in de Thora nogal letterlijk”, weet oogarts Shimon Klashkalav. “Een van de beroemdste wetteksten uit die heilige schrift is de zogenaamde lex talionis, of het proportionaliteitsbeginsel ‘oog om oog, tand om tand’ (Leviticus, 24:19-21). Nu is die proportionaliteit al vele jaren compleet zoek in deze regio. Velen vrezen dan ook dat de toorn van Jahweh opnieuw over het Uitverkoren Volk zal nederdalen als men er niet alles aan doet om de balans terug in evenwicht te brengen. Het gevolg: voor elke Palestijn die een oog verliest, vraagt hier een landgenoot om zijn oog chirurgisch te laten verwijderen.”

“Chirurgisch, ja. We leven tenslotte niet meer in de Middeleeuwen”, aldus Klashkalav.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat het nog jaren kan duren eer de Israëlieten wat tanden en ogen betreft terug debet staan met de Palestijnen. “En het conflict is de laatste dagen nog geïntensifieerd”, zucht Klashkalav. “Ik heb al drie dagen mijn bed niet gezien.”

“Ik heb al 342 snijtanden getrokken”, jammert tandarts Menachem Bohrman. “Al een geluk dat de Charedim (de meest extreme joods-orthodoxe sekte, voor wie het niet is toegestaan om van de verworvenheden van de moderne medische wetenschap gebruik te maken, nvdr.) zich thuis behelpen met een touwtje en een deur.”

Een kwalijk gevolg van de oog- en tandamputatiegolf is dat ook steeds meer militairen in het Israelisch Verdedigingsleger (IDF) het voor precisiebombardementen vereiste dieptezicht ontberen. “Vorige week nog probeerden we, zoals steeds met de nodige voorzichtigheid, een Hamasmilitant te neutraliseren die zich in de buurt van een VN-school met vluchtelingen ophield”, meldt IDF-woordvoerder Motti Almoz. Raken we toch wel die school niet, zeker? In één klap weer 34 Israëlische ogen en tanden kwijt.”

“Het is een vicieuze cirkel”, zucht Almoz.

Laat een reactie achter