Stefan Everts reed met motortje in fiets

NEEROETEREN – Opschudding in het veldrijden. Tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts zou jarenlang met een motortje in zijn fiets hebben rondgereden. De bekroonde sportman dreigt nu al zijn trofeeën te moeten inleveren.

Het motortje was onzichtbaar weggewerkt in het frame van Everts' koersfiets. (Foto: RealMerlin, CC 2.0)
Het motortje was onzichtbaar weggewerkt in het frame van Everts’ koersfiets. (Foto: RealMerlin, CC 2.0)

Everts domineerde jarenlang het veldrijden en werd tussen 1991 en 2006 tien keer wereldkampioen. ‘The Legend’ wordt door vriend en vijand beschouwd als een van de grootste veldrijders aller tijden. Joël Smets koerste in die periode verscheidene malen tegen de gevierde atleet. “Vanaf het startschot stoof Stefan als een pijl uit de startblokken. Ik heb me vaak afgevraagd hoe dat mogelijk was, maar hij hield altijd vol dat het aan zijn uitstekende conditie lag.”

Dat verhaal dreigt als een kaartenhuisje in elkaar te stuiken nu ex-coureur Danilo Di Luca in Gazetto dello Sport toegaf dat sommige fietsen in het peloton al jarenlang zijn uitgerust met een motortje. Smets: “Ik vond het al verdacht dat Stefans fiets een hels kabaal maakte en vaak een grote rookpluim in het kielzog had. Maar een motortje heb ik nooit gezien. Het moet onzichtbaar weggewerkt geweest zijn in het frame. Het zou alleszins heel veel verklaren.”

De UCI onderzoekt de zaak. Mogelijk waren nog veel meer veldrijders in de gewraakte periode bij mechanische doping betrokken. De kans bestaat dat  alle uitslagen tussen 1991 en 2006 dan nietig worden verklaard. Voor Everts krijgt de zaak sowieso nog een staartje: omdat hij in opspraak is geraakt eist Sabam nu de royalty’s van de populaire popsong Try to beat me (MX Project) terug. ‘Dat hele lied is gebaseerd op niets dan leugens’, aldus algemeen directeur Christophe Depreter.

19 reacties op "Stefan Everts reed met motortje in fiets"

 1. De website heet de raaskalderij, op de foto staat een dirtbike en dan lees ik de reacties en denk ik bij mezelf. Ben ik nu echt gewoon te nuchter of loopt de planeet over van de idioten?

  Beantwoorden.
  1. Het antwoord op uw vragen is overduidelijk een dubbel ‘ja’ – maar ik zie niet ik wat dat met het artikel, de foto of de Raaskalderij te maken heeft.

   Mijn opa had een hoed, maar dat ga ik hier toch ook niet onder elk bericht vermelden?

   Nu ja, met dit onderwerp toch ter sprake: na zijn overlijden is de hoed zelden meer gebruikt – voor een kleine vergoeding is dit in vrijwel nieuwstaat verkerende hoofddeksel ter overname beschikbaar.

   Beantwoorden.
   1. Er voor betalen zie ik niet echt zitten, maar ik wil best een ruil overwegen tussen jouw hoed en mijn boek met Panini-stickers. Het is slechts voor ongeveer 1/10 ingeplakt zodat je er nog máánden creatief je vrije tijd mee kan opvullen. Hierbij dank ik De Raaskalderij om me, door hun boeiende bijdrage hierboven, de kans aan te reiken om dit alweer kwijt te kunnen.

    Beantwoorden.
 2. Ik ben zeer zwaar teleurgesteld in Stefan Everts als dit waar zou blijken.
  Zo goed als al zijn veldritten heb ik als zijn 1e supporter op de voet gevolgd.
  Steeds heb ik hem als een groots sportman beschouwd, en nu dit.

  Ik voel me bekocht en onheus behandeld door iemand die zich steeds als HELD heeft voorgedaan!

  Beantwoorden.
 3. Vlak voor de start liet Stefan ook steeds een boer vliegen zonder pardon te zeggen. Het doet mij besluiten dat hij al zijn wereldtitels heeft gestolen. En dan die Fiat Panda. Sorry hoor.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter