Wiskunde bewijst: Alle voetbalfans zijn fascistische hooligans

De 450 hooligans die de herdenking van de slachtoffers van de terroristische aanslagen van vorige week verstoorden, lokken hevige reacties uit. De beroemde wiskundige Dr. Ernst Hans Zwiebel roept op tot kalmte. Een zorgvuldige, wiskundige evaluatie is gewenst, zo meent hij.

De situatie, gemodelleerd met Venndiagrammen.
De situatie, gemodelleerd met Venndiagrammen.

“We kunnen de situatie modelleren met behulp van Venndiagrammen,” vertelt Dr. Zwiebel. “Er is een verzameling elementen die we A noemen en een verzameling B, die ook een deelverzameling is van A. En iedereen die tijdens de wiskundelessen een beetje goed heeft opgelet weet: de eigenschappen van de elementen in deelverzameling B zijn ook eigenschappen van de elementen van verzameling A. Als alle voetbalfans verzameling A vormen, dan bestaat verzameling B uit alle fascistische hooligans. B ⊂ A (dat wil zeggen, B is een deelverzameling van A, nvdr.), dus alle voetbalfans zijn fascistische hooligans. Simpel.”

Deze inzichten kunnen volgens Dr. Zwiebel het publieke debat helpen vormgeven. “De mens is van nature een rationeel, wiskundig wezen. Mathematische waarheden voelen we intuïtief aan. Een voorbeeld: Verzameling A zijn alle moslims en deelverzameling B zijn gevaarlijke terroristen. Dus: alle moslims zijn gevaarlijke terroristen. Jammer genoeg hebben de meeste mensen geen formele wiskundige opleiding gevolgd en maken ze daarom fouten in hun redenering. Mijn advies is dus: volg altijd je gevoel en laat het redeneren over aan mensen die daarvoor getraind zijn. Zoals onze politici.”

22 reacties op "Wiskunde bewijst: Alle voetbalfans zijn fascistische hooligans"

 1. Ik heb toch enige twijfel aan die bewijsvoering.
  Het is zo een beetje als
  1. Ik kan in mijn jas.
  2. Mijn jas kan in mijn tas.
  3. Dus kan ik in mijn tas.
  Zopas geprobeerd. Lukt niet echt.
  Wat natuurlijk niet wil zeggen dat niet alle voetbalfans fascistische hooligans zouden zijn!

  Beantwoorden.
 2. Was even teleurgesteld in dR, tot ik de laatste paragraaf leesde. Een nuttige aanvulling is misschien verzameling A van alle priesters en deelverzameling B, de pedofielen. Dan valt duidelijk te zien dat alle priesters dus pedofielen zijn.

  Beantwoorden.
   1. Beste Nederlandse T;,
    Het wordt hopeloos wanneer de taalkundigen zich beginnen te moeien met de wetenschap. Je zegt toch ook ‘atlas’ en niet ‘atleesde’. Akkoord, we kunnen uitbreiden naar niet-overkoepelende verzamelingen met een gemeenschappelijke doorsnede (zoals bij verzameling A en verzameling C), maar hoe rijm je dit met het zwakke ‘eette’ dat het sterke ‘at’ dan weer wél naar buiten zwiert (verzameling D)?

    Beantwoorden.
    1. Nog zo”n Back-to-the-Future-constructie:
     Marty McFly: “Kan ik de DeLorean even lenen, Doc?”
     Dr. Emmett Brown: “Geen probleem, zolang ik hem gisteren maar terug heb.”

     Beantwoorden.
 3. Zwiebel heeft eerder al bewezen een onbetrouwbare bron te zijn. Het kan veel eenvoudiger. Laat A het ei zijn en B de dooier, dan zal, onafhankelijk of de maatschappij dit nu zacht of hard wil opkoken, een omelet door iederéén gesmaakt worden, met of zonder korrel zout.

  Beantwoorden.
 4. Ik dien een klacht in tegen Dr Zwiebel bij het centrum voor gelijke kansen en racisme bestrijding, Deze veralgemening is bijzonder kwetsend naar fascistische hooligans die helemaal niet van voetbal houden.

  Beantwoorden.
 5. Mmm, A = fascistische hooligans, B = voetbalfans. B is een deel van A, dus alles van B is ook van A. In A zit echter ook een deel dat niet van B is, geen voetbalfan is dus. Er zijn heel wat fascistische hooligans die geen voetbalfan zijn. Ze komen er gewoon op kloppen. Dat klopt dus.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter