11 studie- en examentips van De Raaskalderij

De examens staan voor de deur! Ben je zelf nog student of scholier? Dan kunnen deze tips je misschien helpen om deze stressvolle periode te overleven. Veel succes!

 1. Om mentaal en fysiek optimaal te functioneren, en dat wil je tijdens de blok- en examenperiode, heb je ten minste 17 uur slaap per etmaal nodig. Hou hier rekening mee bij je studieplanning.
 2. Ook voeding is belangrijk, want studeren lukt niet met een rammelende maag. Je hersenen hebben power food nodig: friet stoofvlees-mayonaise, twee bouletten-special en eventueel een bamischijf voor de groentjes. Doorspoelen met een blikje Red Bull en je kan er weer tegen voor 60 tot 90 minuten.
 3. Zorg dat je genoeg markeerstiften hebt: elke detail uit de cursustekst kan op het examen komen en moet dus goed gemarkeerd worden! Gebruik geel voor titels, groen voor lidwoorden, blauw voor adjectieven en zelfstandige naamwoorden. De rest van de tekst kan in het roze of oranje. Paginanummers omcirkel je met een groene pen.
 4. Seks leidt af, dus best vermijden. De Raaskalderij raadt aan om geen seksuele betrekkingen te hebben, of te masturberen, tot ten vroegste Pukkelpop.
 5. Herformuleer je leerstof op die manier die voor jou het gemakkelijkst is om te onthouden. Rijmen kan daarbij helpen. Maak zoveel mogelijk gebruik van de jambische pentameter en hou je aan het strikte onderscheid tussen de rijmschema’s van het petrarkistische en het shakespeariaanse sonnet.
 6. Ben je een Vlaamse student van allochtone origine?  Dan kan je gerust wat meer tijd vrijmaken in je studieschema voor ontspanning. Of je nu slaagt of niet maakt eigenlijk niet uit; toekomstige werkgevers geven toch de voorkeur aan een van je blanke medestudenten.
 7. De Tabel van Mendeljev komt niet op het examen.
 8. De kans is groot dat je examinator lid is van een vrijmetselaarsloge. Je hebt meteen een streepje voor als je, vlak voor je het mondeling examen aflegt, de geheime, internationale vrijmetselaarsgroet toont: Raak met je rechterhand je linkeroorlel aan en zeg: “Ubla kadanz? Mahoq! Mahoq!”
 9. Let op voor strikvragen tijdens het examen godsdienst: “Eer uw vader en uw moeder” zijn eigenlijk twee verschillende geboden. In totaal zijn het er dus elf!
 10. Een eenvoudige manier om te onthouden wanneer en door wie Amerika ontdekt werd, is de zin “Amerika werd in 1492 door Columbus ontdekt” van buiten te leren.
 11. Het is niet omdat je filosofie studeert, dat je je andere vaardigheden mag verwaarlozen. Goed kunnen hoofdrekenen en weten hoe je een biervat aansluit zullen zeker van pas komen bij je job in de horeca.

Eén reactie op "11 studie- en examentips van De Raaskalderij"

 1. Nog eentje, maar natuurlijk meer van toepassing op student dan op scholier en meer op vrouwelijk dan op mannelijk: laat eens toevallig een blote borst uit je T-shirt floepen tijdens het mondeling examen. In vele gevallen ook bij voorkeur als de prof niet van hetzelfde geslacht is als jij. Alhoewel daar nogal wat uitzonderingen op zijn. Meer dan vroeger lijkt me.
  Niet laten aan voelen want die mannen hebben koude handen!

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter