Gentse artsen vergeten remedie tegen Alzheimer

GENT – Al sinds de jaren negentig wordt er aan de UGent uitgebreid onderzoek verricht naar medicijnen die helpen tegen Alzheimer. Die onderzoeksresultaten zijn nu verloren gegaan omdat de ouder wordende onderzoekers cruciale documenten niet meer vinden en ook niet meer weten wat erin stond.

-door Ludo van Speybraeckel-

Tegen beter weten in probeert professor De Geest de remedie Alzheimer opnieuw te ontdekken (Foto: PG Champion CC BY-SA 3.0)
Tegen beter weten in probeert professor De Geest de remedie Alzheimer opnieuw te ontdekken (Foto: PG Champion CC BY-SA 3.0)

Dankzij een prestigieus Europees onderzoeksproject kon de UGent twintig jaar geleden beginnen met een uitgebreid onderzoek naar de oorsprong van en de remedie tegen de ziekte van Alzheimer (ouderdomsziekte waarbij bepaalde hersenfuncties aftakelen en men begint te dementeren, nvdr.). Begin deze eeuw ontwikkelden de Gentse medische bollebozen een medicijn om de symptomen van de ziekte af te remmen of zelfs helemaal stop te zetten.  Zoals steeds bij de ontwikkeling van geneesmiddelen is er een uitgebreide testfase nodig. Daarbij worden de medicijnen respectievelijk op fruitvliegjes, muizen, apen en daklozen getest vooraleer ze aan echte mensen worden toegediend. Net in de laatste testfase liep het mis omdat er cruciale documenten verloren zijn gegaan.

Professor De Geest (71) legt uit hoe het zover is kunnen komen: “Het is allemaal aan het licht gekomen toen ik tijdens ons dagelijks potje kleurenwiezen mijn collega, professor Bollekens (69, nvdr.), wou uitschelden omdat hij geen troef wou jagen. Kon ik toch wel niet meer op zijn naam komen zeker?! Het vervelende was dat ik me ook niet meer kon herinneren waar ik de resultaten van de tests op daklozen had gelegd. Bovendien had ik mijn computer in een bak met halfvolle melk gezet omdat ik dacht dat er iets met zijn voeding scheelde. Daardoor zijn cruciale gegevens verloren gegaan. En ook mijn collega, professor, euhm, professor dingeskens, had geen idee meer wat de samenstelling van ons medicijn was.”

Dondermannetjes

Het Gentse universitaire bestuur zit zwaar verveeld met de zaak. Temeer omdat professor De Geest op een persconferentie vorige week verward beweerde “dat de dondermannetjes de documenten hebben gepikt” en plotsklaps enkel nog vragen in het Duits wou beantwoorden. Voorlopig zit het onderzoek muurvast: professor De Geest heeft duidelijk medicatie tegen Alzheimer nodig om de wereld van die ziekte te redden, maar hij is te verward om zich nog te herinneren hoe hij die medicatie moet maken.

Laat een reactie achter