Ook pensioenleeftijd profvoetballers opgetrokken tot 62 jaar

BRUSSEL – In tegenstelling tot de leerkrachten dreigen de Vlaamse profvoetballers wél met stakingsacties tegen de begrotingsoefening van de Vlaamse regering. Struikelblok is het feit dat Vlaamse profvoetballers zullen moeten blijven spelen tot 62 jaar en dat extra prijzenpremies die kunnen worden behaald tijdens de carrière niet worden verrekend in het pensioen.

– door Puriet Groenboeck –

Lionel Winkelhaeck van het VVV: “Waar is die Muyters mee bezig?”
Lionel Winkelhaeck van het VVV: “Waar is die Muyters mee bezig?”

Het Vlaamse onderwijs reageerde furieus op de maatregelen die de Vlaamse regering had voorgesteld om de nodige 550 miljoen euro te vinden voor het begrotingsevenwicht. Toch gaan de leraars opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten. De Vlaamse Voetbalvakbond (VVV) houdt het been echter stijf. Het voorstel houdt immers in dat alle Vlaamse voetballers geboren na 1952 zullen moet voetballen tot 62 jaar in plaats van zelf te beslissen wanneer ze hun schoenen aan de haak hangen. Jonge spelers zoals Kevin De Bruyne (KRC Genk) en Eden Hazard (Lille OSC) kijken op die manier plots aan tegen een carrière van nog 30 tot 40 jaar.

Opmerkelijk detail is dat reeds gepensioneerde voetbalvedetten verplicht worden om terug te gaan werken. Zo zullen onder andere Jean-Marie Pfaff en Jan ‘Caje’ Ceulemans terug op zoek moeten naar een club. Lionel Winkelhaeck, voorzitter van de VVV, reageert woedend: “De tackle van Witsel op Wasilewski is liefdadigheid in vergelijking met dit voorstel!”, brult de voormalig rechtsachter van FC Genoelselderen. Vooral Vlaams minister voor Sport en Financiën Philippe Muyters (N-VA) wordt zwaar afgerekend. “Dergelijke beslissingen nemen zonder ook maar enig overleg; zo’n brutaliteit heb ik in mijn carrière nog nooit gezien! Waar is die Muyters mee bezig? Weet die dubbele linksvoetige eigenlijk wel wat het is om tegen een bal te trappen?” speelt Winkelhaeck op de man. “Anders kunnen we er misschien nog een paar jaar bij doen en ‘Mac the Knife’ (bondscoach Georges Leekens, nvdr.) zelf op de problematische rechtsback laten spelen bij de Rode Duivels?” trapt  de syndicalist nog na.

Wodka-Redbull

Het feit dat de extra premies die voetballers verdienen tijdens hun loopbaan niet worden verrekend in het pensioen vindt de VVV eveneens een schop tegen de schenen. “Een Vlaamse voetballer in eerste klasse verdient gemiddeld 294.028 euro netto per jaar. Daar komen gelukkig nog premies en prijzengeld voor een gemiddeld bedrag van 2.500 euro netto per maand bij. Het moet leefbaar blijven!” aldus een rood aangelopen Winkelhaeck. “Voetballen is een zwaar beroep. Hoeveel mensen moeten 25 uur per week trainen, steevast op weekenddagen een match van maar liefst 90 minuten spelen, en daarna ook nog eens vijf liter wodka-redbull achterover slaan in dancing Carré?” besluit Winkelhaeck.

De minister van zijn kant is niet te spreken over de aangekondigde acties. “Een bezetting van de grote rechthoek of sit-down acties zelfs na poeslieve tackles hebben we al vaker gezien in de voetbalwereld, maar de stadionblokkades die nu gepland zijn, kunnen echt niet door de beugel. De economische en maatschappelijke schade door argeloze voetbalfans langer dan nodig in de onmiddellijke buurt van hamburgers en bier opgesloten te houden, kan in de miljoenen lopen. Dit is inkomen met een gestrekt been. Met dergelijke acties zet men ons zonder meer buiten spel; bijzonder onsportief!” countert Muyters.

Sociale catenaccio

Maar ook het negatieve signaal naar de jeugd stuit op een muur van onbegrip. “Voetballers moeten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie vervullen voor duizenden jonge voetballertjes. Die paar tatoeages, wat coke hier en daar of onverantwoord rijgedrag in buiten categorie dure wagens kan ik nog begrijpen. Maar ostentatief kiezen voor sociale catenaccio is ontoelaatbaar. Laat me het zo zeggen: de trainer beslist, en anders kunnen ze naar hun pensioen fluiten!” aldus een gedecideerde Muyters.

Eén reactie op "Ook pensioenleeftijd profvoetballers opgetrokken tot 62 jaar"

Laat een reactie achter