N-VA Eist Splitsing Nationale Plantentuin

De N-VA wil uitheemse flora weren uit de Nationale Plantentuin.

MEISE – In de Nationale Plantentuin van Meise worden al ruim 200 jaar planten en bloemen van over de hele wereld samen gekweekt. Onaanvaardbaar, vindt N-VA. “We weten al langer dat het ondertekenen van het biodiversiteitscharter een grote vergissing was,” vertelt kamerlid Frieda Brepoels. “De federale beheerder van de plantentuin springt veel te los om met het importeren van vreemde plantensoorten. Onze eigen Vlaamse flora komt hierdoor zwaar onder druk te staan. Waarom moet het altijd een reuzenaronskelk of wat Berberidaceae zijn? Wat is er mis met een inheemse paardenbloem of een distel?” De bevoegdheid over welke planten er wel, en welke planten er niet in komen, zou in handen van de gemeenschappen moeten liggen, volgens Brepoels. “Enkel als we zelf onze plantentuinen kunnen beheren, kunnen we de Vlaamse kassen en tuinen beschermen tegen exotische parasieten,” klinkt het bij N-VA. (EM)

5 reacties op "N-VA Eist Splitsing Nationale Plantentuin"

 1. In feite wordt de plantentuin van Meise overgeheveld naar de Vlaamse Gemeenschap: http://www.brusselnieuws.be/artikel/%E2%80%98-congo-het-soms-makkelijker-werken-dan-meise%E2%80%99

  Het is wel een akkoord op z’n Belgisch. Er zullen bijvoorbeeld evenveel NL-talige en Franstalige wetenschappers zijn, de collectie blijft federaal maar in bruikleen aan de Vlaamse Gemeenschap, enzovoort

  En blijkbaar waren er wel wat grotere problemen dan de keuze van planten!

  Beantwoorden.
 2. Net echt. Zoals steeds is de dossierkennis van NVA pover en neemt iedereen hun uitspraken voor waar aan.
  Ken uw feiten :
  De distel is de nationale bloem van Schotland.
  De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en zuid Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen verspreid.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter