Ryanair schrapt piloten

CHARLEROI – Ryanair lanceert opnieuw een opmerkelijke besparingsmaatregel.  Vanaf volgende maand vliegt de lagekostenmaatschappij zonder piloten, en zal iedere vlucht worden geprogrammeerd en uitgevoerd door een krachtige boordcomputer.  “Anno 2013 is de piloot de neger van de luchtvaart”, stelt CEO Michael O’Leary.

Ryanair-baas Michael O'Leary (Foto: World Travel & Tourism Council)
Ryanair-baas Michael O’Leary (Foto: World Travel & Tourism Council)

Recent nog kwam Ryanair negatief in het nieuws, nadat enkele piloten anoniem getuigden dat ze door de maatschappij onder druk zouden worden gezet om te vliegen met zo weinig mogelijk benzine.  Hoe minder een vliegtuig weegt, hoe minder het immers verbruikt.  “Neen, met die getuigenis kon ik zeker niet lachen”, geeft O’Leary toe in een persconferentie.  “Ik heb dan ook meteen beslist om alle piloten buiten te smijten.  Niet alleen uit blinde wraak; doordat mijn vliegtuigen niet langer het gewicht van piloten en copiloten moeten torsen, verbruiken ze voortaan ook een pak minder kerosine.  Dit is een win-winsituatie voor zowel Michael O’Leary als Michael O’Leary.”

Aanpappen met stewardessen

 Vanaf 1 februari zal iedere vlucht van Ryanair onder het commando komen te staan van een hoogtechnologische boordcomputer.  “Het systeem biedt niets dan voordelen”,  gaat een enthousiaste O’Leary verder.  “Met de technologie van tegenwoordig is het een koud kunstje om iedere denkbare vluchtroute vooraf nauwkeurig te programmeren, zonder het vervelende risico op menselijke fouten.  Een computer zie ik nog niet zo gauw in slaap vallen in de cockpit, of argeloos ten prooi vallen aan laatkomerij, alcoholisme of depressies.  Bovendien is de kans eerder gering dat ze gaan aanpappen met stewardessen of passagiers”.

Economisch onrendabel

 Luchtvaartexpert Jean-Marie Devliegher uit Haaltert vermoedt dat de maatregel nog maar het begin is van een verregaande reeks besparingsmaatregelen binnen de sector.  “Op termijn zullen vliegtuigen het bijvoorbeeld ook moeten doen zonder vleugels.  Vleugels verbruiken wegens hun gewicht veel kerosine, maar zijn economisch erg onrendabel omdat ze tijdens de vlucht geen enkele passagier kunnen herbergen.  Ze zijn aëronautisch gesproken dan ook volstrekt nutteloos om een persoon te transporteren van punt A naar punt B. De gebroeders Montgolfier zijn grote dommeriken geweest om dit nooit te hebben ingezien.  Ze zijn dan ook reeds lang overleden, de dwaze kloten.”

4 reacties op "Ryanair schrapt piloten"

  1. khep ook ne keer met raajeneir gevlogen en kwas daar neig kontent van want wij mochten neerzitten over gans de rit want bij den nmbs en de lein moeje dikwels geel de baan recht staan en nu zullen der nog een paar ekstra platsen vrij kommen zoo zonder pieloten

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter