Deze tien middeleeuwse handschriften moet je deze zomer gelezen hebben

De zomer staat voor de deur! Tijd voor zon, zee en vakantie. En je vakantie is natuurlijk pas écht geslaagd als je languit op het strand kunt wegdromen bij een goed middeleeuws manuscript. Met de volgende tien handschriften in je reiskoffer zul je je geen moment vervelen:

1. Historia Ecclesiastica gentis Anglorum – Baeda Venerabilis (c. 700-735)
Uw onontbeerlijke gids in de complexe (kerk)geschiedenis van het vroeg-Angelsaksische Groot-Brittannië.

 

 

 

2. Roman de la Rose – Jehan Chopinel, Guillaume de Lorris, Jean de Meun (1268-1285)

Bent u een romantische ziel? Dan is deze kroniek uit de hoge Franse Middeleeuwen echt iets voor u! De hoofse liefde is nooit mooier beschreven dan in deze snelle hap van 22.000 achtlettergrepige verzen.

 

 

 

3. Het Domesday Book (1086)

Een uitgebreid overzicht van alle bezitting in Engeland van voor en na 1066.  De Nederlandse vertaling van Tom Lanoye leest volgens ons wat stroef, dus als het even kan kies je best voor de originele tekst in het Latijn.

 

 

 

4. Spieghel Historiael – Jacob Van Maerlant (1288)

Wanneer geschiedschrijving zelf tot de geschiedschrijving behoort! Gedateerder dan de Spieghel Historiael zult u moeilijk vinden. Vooral zijn hoofdstukken over moslims zijn zòòò 1287.

 

 

 

5. Manuscript 340 in de Bodleian Library (11e eeuw)

Ok, de tekst van dit handschrift is op sommige plaatsen een beetje een snurkfeest, maar hou vooral vol: de grote verrassing komt pas op laatste bladzijde.  Een aanrader voor ornithologen en liefhebbers van contextloze zinnetjes.

 

 

6. Summa Theologiae – Thomas Aquinas (1266-1273)

Bent u een zoekende ziel? Heeft u nood aan een spiritueel kompas? Zoek dan niet verder, want deze gelovige Thomas heeft de hele schepping minutieus ontrafeld in een theologisch standaardwerk. Oh, en als toetje bewijst deze dude nog even het bestaan van God!

 

 

7. Book of Kells (c. 800)

Laten we eerlijk zijn: tenzij u aartsbisschop Léonard bent, gaat u dit evangelarium waarschijnlijk enkel om de mooie prentjes lezen. Maar geef het toch zeker een kans: het oogt allemaal wat hermetisch, maar eenmaal je erin verdiept bent, laat het je niet meer los.

 

 

8. Il Milione – Rustichello van Pisa (1298)

Geen betere reislectuur dan het oorspronkelijke verslag van de reizen van Marco Polo in de wondere wereld van de Oriënt! Reis je zelf richting het Verre Oosten? Dan kan je hier nog leuke toeristische tips vinden. Kijk wel even of het de laatste uitgave is als je zeker wil zijn dat de restaurantjes en bezienswaardigheden nog open zijn.

 

 

9. Les Très Riches Heures du Duc de Berry (c. 1410)

Lezen als een God in Frankrijk! Ideaal om je kennis van het laatmiddeleeuws Frans nog eens van onder het stof te halen. Pak zeker uit met het feit dat de prachtige illustraties gemaakt werden door Belgen: de Gebroeders van Limburg.

 

 

 

10. Het 2de Boek van de Poetica – Aristoteles (?)

Een must-read om te verslinden voor elke liefhebber van humor en satire. Helaas niet meer verkrijgbaar. Zou verloren gegaan zijn in een brand in een Italiaans klooster, als we Umberto Eco mogen geloven.

6 reacties op "Deze tien middeleeuwse handschriften moet je deze zomer gelezen hebben"

 1. Valt me wel tegen dat “De arte venandi cum avibus”, het absolute standaardwerk over de valkenjacht van de hand van Rooms keizer Frederik II (XIIIde eeuw), niet in de lijst staat.
  Voor al wie een doe-vakantie verkiest, in plaats van gewoon languit op het strand te liggen lezen!

  Beantwoorden.
 2. Zo kun je er nog een handvol opnoemen. Maar als men een toptien opmaakt, is men beperkt. Mijn tiental, en het uwe zullen grondig verschillen van hetgeen hier aangeboden is; het is maar de vraag of dat belangrijk is.

  Beantwoorden.
  1. Komaan Danny, wie A zegt moet B zeggen. Nu blijven we op onze honger zitten zonder dat je ons een blik gunt op jouw, wellicht zeer interessante, lijstje. Natuurlijk is dat belangrijk! Al vind ik die lectuur uit dat lijstje van DR al de moeite waard om mee te sleuren op mijn wandelvakantie. En zullen we met zekerheid een paar nieuwe gezichten zien op de signeersessies van de Boekenbeurs. De Jeroen Meusen van dit land beginnen stilaan mijn oren uit te komen.

   Beantwoorden.
 3. Mooie lijst, maar die gebroeders van Limburg zijn natuurlijk geen Belgen. Geboren in Nijmegen zijn ze Gelderlanders, of zoals Belgen dan zeggen: Hollanders (wat wij in Gelderland weer als een belediging olvatten)

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter