Piratenpartij mikt op electoraat van zeerovers en smokkelaars

ZEEBRUGGE – België is een politieke beweging rijker. Gisteren werd onder luid ‘ahrrr’-geroep de Piratenpartij officieel te water gelaten door een fles champagne kapot te slaan tegen de partijstatuten. Een honderdtal uitzinnige militanten vierde de geboorte van de nieuwe beweging met liters rum en schunnige zeemansliederen.

Voorzitter Long John Silver poseert voor de partijkas.
Voorzitter Long John Silver poseert voor de partijkas.

De Piratenpartij mikt op een divers electoraat van zeerovers, smokkelaars en landrotten die ontevreden zijn over de koers van de traditionele partijen. “Wij hebben een erg divers programma”, aldus partijvoorzitter Long John Silver. “Zo vinden we dat de mutualiteit handprotheses en ooglapjes onvoldoende terugbetaalt. Maar we ijveren ook voor een uitbreiding van het maritiem recht naar de wal om de achterstand bij Justitie weg te werken. Voor kleine misdaden moet je snel en zonder proces kunnen worden gekielhaald, en voor levensdelicten riskeer je sowieso de plank. Het zal rap gedaan zijn met die overbevolking van de gevangenissen. ”

“Daarnaast hebben we ook een welomlijnd plan om de schatkist terug te vullen”, vervolgt ondervoorzitter Rudi Swartbaerts. “Collega-boekaniers melden ons dat de haven van Rotterdam de rijkste van Europa is. Een festijn van goud, specerijen en sieraden! Welnu, wij hebben nog een eitje te pellen met die Verenigde Oost-Indische Compagnie. En met die Hedwigepolder hebben we een ideaal voorwendsel om, geheel in lijn met het internationale recht, de handelsroutes van de Hollanders te plunderen. De aldus bekomen goudstukken begraven we ergens op een strand, zodat we ze terug kunnen opgraven wanneer er weer dringend een gat in de begroting gedempt moet worden.”

Pol Van Den Driessche

Intussen groeien de geruchten dat de Piratenpartij op politieke protagonisten uit diverse centrumsteden aast. “Ik ontken niet dat we gesprekken voeren met Pol Van Den Driessche in Brugge”, geeft Long John Silver ruiterlijk toe. “Die zwalpt nu toch doelloos rond zonder partij, en piraten zijn de grootste opportunisten die er bestaan. Bovendien hebben wij – dat weet iedereen – in elke haven een vriendinnetje. Needless to say dat Pol meer dan welkom is. Zou u het overigens toeval vinden mochten we doorbreken in Lier?”

Waarnemers verwachten dat de Piratenpartij vanuit het niets snel tot ongeveer 10 procent kan uitgroeien. Bij andere zeevarende naties, zoals Somalië en Indonesië, hebben ze immers ook vrij snel een trouw electoraat kunnen opbouwen. Politieke watchers voorspellen dat de beweging vooral in de kustgemeenten een machtsfactor kan worden om rekening mee te houden.

Laat een reactie achter