Koning benoemt Wouter Beke tot transformateur

BRUSSEL – In een ultieme poging om de politieke impasse te doorbreken, heeft koning Albert II vanochtend de meest creatieve oplossing tot hiertoe uit zijn hoed getoverd. Wouter Beke wordt nu tranformateur, ‘met volheid van bevoegdheden’.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Het zon de vorst allerminst dat koninklijk opdrachthouder Wouter Beke gisteren zijn opdracht teruggaf zonder resultaat geboekt te hebben. Daarom ontbood hij Beke vanochtend opnieuw tot het paleis en gaf een zeskoppig team van ingenieurs de opdracht om de CD&V-voorzitter om te bouwen tot transformateur.

Beke werd gedissecteerd en tussen de onderdelen van een Skoda Octavia gemonteerd.
Beke werd gedissecteerd en tussen de onderdelen van een Skoda Octavia gemonteerd.

Beke werd vervolgens gedissecteerd en tussen de onderdelen van een oude Skoda Octavia gemonteerd. Volgens het paleis verliep de assemblage zonder problemen en vanmiddag reeds werd het prototype de laan uitgestuurd met een eerste missie, die door een van de ingenieurs cryptisch omschreven werd als “de kwaadaardige Decepticons De Wever en Di Rupo tot de orde roepen en meevoeren naar Cybertron”.

Om Groen! en Ecolo niet onmiddellijk tegen de haren te strijken, is de transformateur een hybride geworden: aan de onderhandelingstafel kan de motor blijven draaien op gebakken lucht, terwijl de energie voor verdere verplaatsingen gewoon van de benzinemotor komt. Daardoor zal Wouter Beke gemiddeld 60 % minder uitstoot hebben dan de andere onderhandelaars.

Metaalachtig

“De transformateur moet onderzoeken of het mogelijk is de overwinnaars van de verkiezingen terug rond de tafel te brengen en eindelijk dat akkoord te smeden waarvoor de bouwstenen al enkele maanden ter tafel liggen”, klonk het koud en enigszins metaalachtig in de officiële mededeling die de transformateur vanmiddag heeft verspreid. “Daartoe zal hij de volheid van bevoegdheden die in zijn mandaat is opgenomen ten volle benutten: we gaan terug onderhandelen. Goedschiks of kwaadschiks”, voegde Beke er omineus en demonisch lachend aan toe.

Enigszins tot de verbeelding spreekt die ‘volheid van bevoegdheden’. Volgens een anonieme bron in het paleis gaat het wel degelijk om een license to kill. Daartoe is de transformateur uitgerust met enkele sidewinderraketten voor transformateur-tot-formateur-gevechten, een pneumatische rechterarm om kaakslagen uit te delen, en een razendsnelle turbo om aan de peilingen te ontsnappen.

Laat een reactie achter