N-VA-werkgroep bereidt splitsing N-VA voor

BRUSSEL – Nu de N-VA de werkgroep rond haar communautaire agenda heeft opgeschort, zitten Hendrik Vuye en Veerle Wouters, de gangmakers van het project, zonder werk. De Kamerleden blijven echter niet bij de pakken zitten: ze hebben meteen een werkgroep opgericht die de splitsing van de N-VA zelf moet voorbereiden. 

Veerle Wouters en Hendrik Vuye maken zich sterk dat N-VA makkelijker te splitsen is dan België.
Veerle Wouters en Hendrik Vuye maken zich sterk dat N-VA makkelijker te splitsen is dan België. (Foto: N-VA)

“Splitsen, dat is eigenlijk de enige reden waarom wij in het federaal halfrond zitten”, verklaart Veerle Wouters de opmerkelijke insubordinatie. “Splitsen is onze raison d’être. Splitsen is het mandaat waarvoor wij tijdens de vorige stembusgang een overweldigende meerderheid hebben gekregen. Het spreekt dan ook voor zich dat wij de rest van de legislatuur niet met onze vingers gaan zitten draaien. Vanaf nu onderzoeken we hoe we de N-VA zelf kunnen ontbinden. De N-VA-kiezer heeft daar recht op.”

Vuye maakt zich sterk dat ze de partij binnen de komende vijf jaar kunnen splitsen. “Het is alleszins nu al duidelijk dat N-VA veel makkelijker te splitsen valt dan België”, aldus de grondwetspecialist. “In tegenstelling tot de grondwet zijn onze partijstatuten niet echt voor interpretatie vatbaar. Alleen al de eerste paragraaf kan een belangrijke hefboom zijn om de splitsing te bewerkstelligen.”

Die eerste paragraaf luidt: ‘In haar streven naar een beter bestuur en meer democratie kiest de Nieuw-Vlaamse Alliantie logischerwijs voor de onafhankelijke republiek Vlaanderen’. “Duidelijk, toch?”, vindt Vuye. “En nochtans verklaarde onze partijvoorzitter De Wever in een recent interview dat hij het hele uitgangspunt van de N-VA gerust wil laten schieten voor een nieuwe eed van trouw aan de koning en voor nog eens vijf jaar deelname aan de federale macht. Dan is het duidelijk: volgens onze eigen statuten horen die man, en al degenen die hem willen volgen, niet thuis in onze partij”, klinkt het streng.

Wie gelooft die mensen nog?

“Ik bedoel, wie gelooft die mensen nog?”, besluit Wouters.

Ook politicoloog Carl Devos acht het niet geheel onmogelijk dat de N-VA tegen de volgende verkiezingen in verspreide slagorde naar de kiezer trekt. “Alle partijen in het halfrond liggen al lang te azen op een splitsing van de machtigste partij van het land. De kans dat bijvoorbeeld de PS zal dwarsliggen, is onooglijk klein. Een tweederdemeerderheid, over de partijgrenzen heen, zal dan ook snel gevonden zijn.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft intussen laten weten dat N-VA’ers die wel nog geloven in Vlaamse onafhankelijkheid van harte welkom zijn in zijn partij. “Waag de sprong. Ook de overlopers. Alles is vergeven. Vijf minuten politieke moed, meer is daar niet voor nodig.”

 

2 reacties op "N-VA-werkgroep bereidt splitsing N-VA voor"

 1. Ten minste komen die 2 voor hun mening uit! Een mens weet wat men eraan heeft. Er is mogelijk nog plaats voor in het politieke landschap. De NV-A moest zich bezig houden met DE SPLITSING. Niet met oude diesels van de straat halen en van die toestanden.

  Je krijgt dit land NOOIT gesplitst. Er zijn gewoon te veel gemeenschappelijke belangen. Als historicus zou BDW dat moeten weten.

  In plaats van, bvb in de morgen, in de beslotenheid van z’n slaapkamer, alvorens hij aan z’n dag begint. Even een joint te gaan roken? Voor z’n eigen goed en die van anderen? Probeert hij onschuldige mensen op hun zenuwen te werken.

  Jan Jambon wordt in het Zuiden op handen gedragen. En Maggie De Block ook. Al blijven het clowns in mijn gedacht.

  Merci

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter