Geweld laait op in Westeros

Rebellenleidster Daenerys Targaryen
(Martin Lomas, CC 3.0)

KING’S LANDING – Na een jaar van relatieve rust brak er de voorbije weken opnieuw geweld uit in Westeros. Sinds koning Robert I Baratheon in 2011 onverwacht overleed bevindt het continent zich in een quasi permanente staat van burgeroorlog, met als inzet de ijzeren troon.

De strijd flakkerde de voorbije weken weer op toen bij een terroristische aanslag bijna de gehele aristocratische familie Frey het leven liet. “Ze werden vergiftigd tijdens een banket”, verheldert oorlogscorrespondent Rudi Vranckx. “De regerende vorstin Cersei I Lannister, de weduwe van wijlen koning Robert, verliest zo een van haar laatste grote bondgenoten.”

De aanslag werd nog niet opgeëist, maar de verdenking ligt bij de Starkistische onafhankelijkheidsstrijders van de Noordelijke Alliantie of bij de buitenlandse invasiemacht van Daenerys Targaryen. Beide rebellenbewegingen hebben verschillende doelstellingen maar lijken politieke toenadering te zoeken.

Waarnemers vrezen voor een nieuwe brutale episode in het conflict. “Verzwakt door het verlies van de Freys lijkt koningin Cersei uit op een samenwerkingsverband met de ‘ijzergeborenen’, een militie uit het noordwesten van het continent”, rapporteert Vranckx. “Volgens mensenrechtenactivisten hebben zij een lange, bloederige traditie van plundering en gebruiken ze verkrachting als oorlogswapen.” Andere partijen in het conflict gaan overigens ook niet vrijuit: zowat alle partijen hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan bijzondere wreedheden en maken gebruik van kindsoldaten.

Luchtafweergeschut

De kans dat het geweld snel gaat liggen lijkt klein. Omwille van wraak en bloedvetes lijken de strijdende partijen niet tot een diplomatieke oplossing geneigd, en bovendien zijn de commerciële belangen groot. Wie op de ijzeren troon zetelt beheerst de handel in zeldzame luxegoederen als drakenglas of Valyriaans staal.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde deze ochtend via Twitter op de recente gebeurtenissen in Westeros: “De prachtige Koningin Cersei is omringd door vijanden die de strijd zullen verliezen. So sad!” Manmoedig voegde hij eraan toe: “We gaan de fabuleuze Cersei luchtafweergeschut bezorgen. Dat zal die zielige draken van de verliezende Daenerys wel op afstand houden. En we gaan enkele van onze beste oorlogsschepen sturen naar Blackwater Bay!”

Het Pentagon wenst voorlopig geen commentaar te geven op de tweets van de president.

 

De komende vijf weken nog kunt u op Play More van Telenet een documentairereeks volgen over het conflict. De reeks is ook beschikbaar via talloze illegale downloadsites.

Laat een reactie achter