Twee opiniemakers over de regeringsformatiecrisis

 

Ook De Raaskalderij is bezorgd om de aanslepende regeringsformatie. We vroegen enkele gerespecteerde opiniemakers uit beide landsdelen om hun visie op de toekomst van België en een eventuele uitweg uit de impasse uit de doeken te doen.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Dietwin De Vlaeminck  (N-VA): ‘Egoïstisch om zomaar Waals te blijven’

Dit zijn moeilijke tijden voor ons Belgenland. Er gaapt een diepe kloof tussen de Nederlandstalige en de Franstalige gemeenschap, en zoals de zaken er tegenwoordig voor staan, lijkt het er steeds meer op alsof het nooit meer goed zal komen. Walen en Vlamingen kijken gewoon heel anders aan tegen de grote uitdagingen waar ons land voorstaat, en spijtig genoeg ontberen Walen de intellectuele capaciteit om de oplossingen te zien die voor ons Vlamingen zo duidelijk zijn. Er is dus nog een lange weg af te leggen voor België helemaal uit mensen bestaat die net als Vlamingen denken en handelen.

Maar ik weiger te geloven dat we alle hoop zomaar moeten opgeven. Er zijn enkele manieren om van België weer een succesvolle, Vlaamse natie te maken, om België terug te geven aan het diet waaraan het altijd heeft toebehoord.

Onderwijs speelt daarin een zeer grote rol. Als de Walen de intellectuele capaciteit ontberen om als Vlamingen te denken, dan is dat omdat het Franstalige onderwijs jarenlang een verrottingsstrategie heeft gevolgd. We moeten de scholen bezuiden de taalgrens een strak regime van lessen in het Nederlands opleggen, op Vlaamse leest geschoeid. Wiskunde: in het Nederlands. Aardrijkskunde: in het Nederlands. Engels: in het Nederlands. Frans: in het Nederlands. Enkel zo kunnen we het vermaledijde Frans uit de hoofden van de Franstalige kinderen splijten.

Ten tweede. In de voornamelijk Nederlandstalige economie van dit land kan het niet anders dan dat zulke strikt eentalig Nederlandstalige – Vlaamse – scholieren veel meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. Een gezonde natie is een werkzame natie. De studiedienst van onze partij heeft uitgerekend dat van de vier miljoen Walen gemiddeld 18,6 % werkloos is. Van de zes miljoen Vlamingen zit slechts 8,3 % zonder werk. Door van die vier miljoen Franstaligen Vlamingen te maken, brengen we de werkloosheid er dus met maar liefst 10 % terug, wat meteen de nakende besparingsoefening een pak makkelijker maakt. Met een boude stelling zou ik kunnen zeggen dat het vandaag de dag vrij egoïstisch is om zomaar Waal te blijven.

Sommigen noemen dit harde, Vlaamse standpunt ondemocratisch, xenofoob en racistisch. Zij hebben ongelijk. Als Vlaming hou ik van België, koester ik onze Belgische cultuur, en heb ik altijd geloofd dat het een door God gegeven recht is dat elke Belg – man, vrouw, kind – vrij is om te handelen en te denken als een Vlaming. Dat het dus niet louter het voorrecht van Vlamingen is om Vlaming te zijn. Dit is een uitgestoken hand, beste Franstalige landgenoten. Heb de moed om ze niet af te wijzen.

Maurice Duchômage (PS): ‘Waal zijn is veel cooler’

Vanuit mijn met gemeenschapsgeld betaalde loft in Ukkel zie ik dagelijks duizenden Vlamingen naar hun werk in Brussel trekken. Gas, rem, schakelen, gas en weer op de rem, ad infinitum. En dat voor de rest van hun actieve leven. Als ze al niet voortijdig sterven aan een kanker hier of een hart-en vaatziekte daar die de dagelijkse stress van bijdragen tot het bnp van deze natie met zich meebrengt.

Nee, dan is het veel cooler om pas om tien uur op te staan, de kranten wat te lezen, iets later naar de colruyt te gaan om inkopen te doen, en dan twee joints te roken en nog enkele uren Tekken 3 te spelen op mijn playstation. Akkoord, ik kan me er niet echt een fermette in de Brusselse Rand mee veroorloven, maar hey, ik amuseer me wel en ik ben met weinig tevreden.

Wij hebben ook de Ardennen, oneindig veel coolere geologische formaties dan die saaie, Vlaamse polders, n’est-ce pas?

Het grootste probleem van de huidige crise de regime is dat de Vlamingen van een redelijk cool deel van de bevolking eisen dat ze nu eindelijk eens wat van die saaie verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik snap dat de hete adem van zo’n torenhoge staatsschuld in je nek niet makkelijk moet zijn. Maar om daarvoor meteen de helft van je bevolking in het keurslijf van het megasaaie beroepsleven te duwen? Dat vinden wij niet cool.

In het licht van de impasse dacht ik dan ook: ‘Hey, Vlamingen, à l’ aise. Rekensommen, geld, harde afspraken… dat is toch niet waar het allemaal om draait in het leven? Het draait om gelukkig zijn, en volgens mij maak je daar meer kans op als je Franstalig bent. Daarom deze warme uitnodiging: word Waal, het is stukken cooler en bovendien is het veel makkelijker om met andere Walen overeen te komen op die manier. Het is niet moeilijk, de meesten onder jullie spreken toch al voldoende Frans. Gewoon wat meer op jullie gemak zijn, daar in het noorden. Relax. Maar bon, nu ga ik stoppen met schrijven, want er is een coole film op tv, over een gast die bij de maffia zit en ergens wraak gaat nemen en zo.

Laat een reactie achter