Hooliganfeest verstoord door voetballers

POLEN/OEKRAÏNE – De EK-wedstrijd tussen de nationale hooliganteams van Oekraïne en Zweden is gisteren ontsierd door zware rellen in en rond het hooliganstadion in Gdansk.  Enkele tientallen profvoetballers moesten worden weggevoerd door de politie. 

Het EK hooliganisme loopt in Polen en Oekraïne simultaan met het EK voetbal.  Het toernooi voor vechtersbazen is een experiment van de UEFA, die al jarenlang op zoek is naar innovatieve manieren om relschoppers en heethoofden weg te houden uit voetbalstadions.  De aparte competitie voor supporterskrapuul leek het een tijdlang goed te doen, maar was gisteravond helaas het decor van enkele zware vechtpartijen tussen hooliganfans en opgehitste profvoetballers.

4.000 liter bier

De clash kende nochtans een veelbelovende start. Zowel de Zweedse als de Oekraïense hooligans toonden serieus wat grinta, en gingen al meteen na de aftrap bikkelhard met elkaar op de vuist. De Zweed Sören Hamermörd opende in de zestiende minuut de score door met een bot breekmes het hoofd van de Oekraïense spits eraf te snijden. Oekraïne moest daarna noodgedwongen verder met tien man.

Het toernooi voor vechtersbazen is een experiment van de UEFA (Beeld: YouTube)
Het toernooi voor vechtersbazen is een experiment van de UEFA (Beeld: YouTube)

Na de rust was de schwung even uit de wedstrijd. De effecten van de vierduizend liter bier die de hooligans ondertussen hadden verzwolgen werden stilaan voelbaar, waardoor er iets minder kort op de man werd gejaagd. De Oekraïense rechtsback Zoltan Barstwervel kreeg in minuut 52 een uitstekende kans op de gelijkmaker: Barstwervel liep zich perfect in positie om de Zweedse doelman de schedel in te slaan met een ijzeren staaf, maar miste onbegrijpelijk. Vladimir Molotovski, het perfect tweevoetige wonderkind van de Karpaten, stelde even later echter orde op zaken door de Zweedse kapitein, de dertigvoudige international Lasse Kötsen, te wurgen met diens eigen blinde darm. Door die late aansluitingstreffer moest een nagelbijtende strafschoppenreeks de eindscore bepalen. De wedstrijd eindigde echter in het ziekenhuis, nadat alle deelnemers elkaar op de elfmeterstip ofwel dood ofwel levensgevaarlijk gewond hadden geschopt.

Geweld en pijn

Na afloop werd de wedstrijd nog ontsierd door enkele zware incidenten met voetballers, die speciaal naar de match waren afgezakt om herrie te schoppen. In een mum van tijd werd het straatbeeld rond het stadion herschapen in een pandemonium van geweld en pijn. Aanleiding voor de zware rellen zou de ontevredenheid zijn die heerst bij de profvoetballers over het lage niveau van het hooliganisme tijdens het ‘echte’ EK. “Het werd tijd dat al die amper getatoeëerde amateurs een lesje werd geleerd over waar voetbal echt om draait”, aldus de Anderlechtcoryfee Marcin Wasilewski, aanvoerder van de relschoppende voetballers.

Een veertigtal opgehitste spelers werden opgepakt door de politie. Onder de gearresteerden bevonden zich ook enkele internationale topspelers zoals Wayne Rooney en Mario Balotelli. Die laatste werd aangehouden voor het gooien van witte pensen en het maken van grootstadgeluiden.

2 reacties op "Hooliganfeest verstoord door voetballers"

  1. Wat een redactionele miskleun als bijschrift bij de foto. Barstwervel wurgde niet iemand met de eigen blinde darm maar miste onbegrijpelijk met de ijzeren staaf! Je kan wel merken hoe ondergewaardeerd het hooliganisme is: de betere verslaggevers zijn kennelijk allemaal naar dat andere EK gestuurd: het EK toiletpotwerpen…

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter