Jambon schaft ministerie van Cultuur af: “Hebben nog genoeg cultuur uit het verleden”

BRUSSEL – Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) schaft per direct zijn eigen departement Cultuur af. “Er is in het verleden al genoeg cultuur geproduceerd in Vlaanderen. Misschien zelfs wat te veel. Er hoeft dus echt geen nieuwe cultuur bij gemaakt worden”, argumenteert Jambon zijn beslissing om het departement Cultuur op te doeken.

Volgens Jambon is er nog genoeg cultuur uit het verleden, en moet er voorlopig geen nieuwe cultuur worden gemaakt. Afbeelding: Pieter Bruegel, De boerendans, c. 1568 (CC BY-NC-SA 4.0 © KHM-Museumsverband)

“We hebben van vorige generaties een rijke cultuur geërfd, die ons vandaag inspireert en een venster op de wereld biedt,” aldus Vlaams minister-president én minister van Cultuur Jambon. “Er is nog zoveel cultuur zelfs, dat we ons vandaag blauw betalen aan het bewaren van al dat erfgoed in ik-weet-niet-hoeveel musea. Wij Vlamingen moeten leren om tevreden te zijn met wat we al hebben. In plaats van nieuwe cultuur te maken, zouden we beter eindelijk eens fier zijn op wat rasechte Vlamingen in het verleden al hebben gemaakt. Heb je nog een Tuymans nodig als je al een Van Eyck, Bruegel, en Rubens hebt?” De hedendaagse literatuur is volgens Jambon in hetzelfde bedje ziek. “Wies Moens en Cyriel Verschaeve hebben prachtige gedichten geschreven. Die vakmannen gebruikten tenminste nog metrum en rijm. Zo’n Maud Vanhauwaert, dat kind kan geen twee verzen op elkaar laten rijmen. Moeten we die dan werkelijk geld toestoppen zodat ze haar hobby kan blijven uitoefenen?” Dat de aloude Vlaamse Meesters al vele eeuwen dood zijn en middels hun kunst dus geen maatschappijkritiek meer kunnen uiten, is volgens Jambon mooi meegenomen. 

Vlaamse Meesters

Oorspronkelijk dacht Jambon slechts 60% te besparen op culturele projectsubsidies. “Maar toen besefte ik ineens dat wat overbleef toch niet meer de moeite was, en dat er dus beter gewoon even werd doorgebeten,” verklaart Jambon eerdere geruchten dat er slechts zwaar gesnoeid ging worden in Cultuur

Toch beklemtoont Jambon dat dit niet betekent dat de fondsen voor cultuur helemaal zullen opdrogen. “Onze Vlaamse Meesters moeten het uithangbord worden van de grootsheid die Vlaanderen in zich heeft,” vindt Jambon. “En een uithangbord dient om klanten te lokken. Wie cultuur wil maken, kan dus aankloppen of er bij toerisme of horeca geen subsidie te rapen valt.” 

De Vlaamse regering zal de fondsen voor cultuur herbestemmen door te investeren in dingen die we nog niet hebben, zoals kleine kmo’seen plastiekfabriek die leuke dingen maakt, en voor 22.170.485,00 euro aan uittredingsvergoedingen voor parlementsleden die niet verkozen raakten of uit eigen beweging besloten hun zetel niet te zullen opnemen. Dit laatste is alvast een welkome opsteker voor de Belgische graaicultuur, die in 2017 nog erkend werd als werelderfgoed.

Met het afschaffen van het departement Cultuur heeft Jambon nu de handen vrij om zijn andere bevoegdheden aan te pakken. “Ik zal niet ontkennen dat mijn bevoegdheid over Cultuur mij slecht uitkwam. Ziet u, naast Minister-President kreeg ik ook nog eens de bevoegdheid over Cultuur, Buitenlands Beleid en Ontwikkelingssamenwerking in mijn nek geduwd”, lacht Jambon. “Nu blijft er tenminste wat tijd over voor mezelf.”

Vlaamse Canon

Moeten mensen die van cultuur houden nu wanhopen? Volgens Jambon niet. “We nemen binnen de schoot van de Vlaamse Regering het initiatief voor een Vlaamse Canon, die alles zal omvatten wat binnen Vlaanderen op vlak van cultuur en traditie kwaliteitsvol genoeg is, alles wat de moeite is, zeg maar. Daar zit meer dan genoeg uit ons roemrijk verleden in. Wie zin heeft in wat cultuur, kan dat echt eindeloos blijven opwarmen en herkauwen.” 

“We maken van Vlaanderen een sterke en zelfzekere natie waar Vlamingen en bezoekers fier op zijn, met aandacht voor een rijke waaier aan culturele beleving”, besluit Jambon. “Zolang al die cultuurmakers maar braaf naar ons luisteren en een onverdeeld positief beeld ophangen van de Vlaamse Natie, de fokkers.

10 reacties op "Jambon schaft ministerie van Cultuur af: “Hebben nog genoeg cultuur uit het verleden”"

 1. Jammer, ik had zopas de formulieren ingevuld om mijn jongste conceptueel kunstwerk ‘Beschimmelde Vol-au-Vent onder Vergrootglas’ te laten subsidiëren. Nu mag ik van miserie, als ik er tenminste de haartjes van afkrab, mijn eigen kunstwerk nog opeten. Al ben ik nog beter af dan Delvoye, die zijn eigen cloaca toch niet kan oppeuzelen. Maar die had zijn subsidie al gekregen.

  Beantwoorden.
   1. In Elpeeveegroen? Kom nou. Mijn kunstwerk is een van de zeldzame creaties van de jongste decennia die voortdurend van kleur veranderen. Je hebt duidelijk nog nooit de kleurevolutie van een schimmel op een vol-au-vent bekeken, en al zeker niet door een vergrootglas – een integraal, zij het wat eigenzinnig, onderdeel van mijn conceptueel kunstwerk. Overigens, ook mijn vorig kunstwerk scheerde hoge toppen. Ik had de eer het kunstwerk, ‘Afgedankte Driewieler’, gedurende zes weken te mogen exposeren in de befaamde kunstgalerie ‘De Kringloopwinkel’. Het kunstwerk maakt nu deel uit van een privécollectie in Sint-Jans-Molenbeek.

    Beantwoorden.
    1. Klaas Slootmans, eminent Vlaams cultuurkenner definieert het zo: ‘de experimentele kunst die er goed in is om in het gezicht van de Vlaming te spuwen.’ Mag ik u bij deze toch vriendelijk verzoeken uw werkje ‘Beschimmelde Vol-au-Vent’ na consumptie binnensmonds te houden, hoe moeilijk dat ook zal zijn. Er zijn namelijk grenzen aan de experimentele welvoegelijkheid. Dank u.

     Aanbevolen: Motilium en Imodium van apothekerJanssen , beide in de variant Forte, familieverpakking.

     Beantwoorden.
 2. Ook het Vlaams Journalistiek Fonds dat de journalistieke innovatie zoals De Raaskalderij ondersteunt, ziet 500.000 euro subsidie geschrapt. Ides Debruyne van Journalismfund.eu concludeert in De Morgen: ‘Desinformatie wordt hét grote probleem’. Ik ben hierdoor totaal van slag, want ik had altijd al de indruk hier op De Raaskalderij dat desinformatie dé grote uitdaging was. Zat ik heel de tijd verkeerd.

  Beantwoorden.
 3. Het Gestreken Dagblad · Bewerken

  Bij deze schaffen we de hele Vlaamse regering ook af.
  Per slot van rekening bestond zoiets in de tijd van de Vlaamsche Meesters ook al niet. Dergelijke spitsvondige instelling kan niet anders dan zijn ontsproten aan het hedendaagse verfoeilijke brein… Creativiteit moet zijn grenzen kennen niewaar? Afschaffen die handel! Jandorie nog aan toe!

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter