Groen wil tijdzone België verlaten

BRUSSEL – Naar aanleiding van de Spaanse plannen om de klok een uurtje terug te draaien, stelt Groen een omgekeerde beweging voor. “België is het derde productiefste land ter wereld, maar de bevolking lijdt daaronder. We kunnen best een collectief dutje gebruiken.”

– door Frank Ysebeert –

Spanje wil af van zijn traditionele siësta. Het land bevindt zich volgens ettelijke parlementsleden al meer dan 71 jaar niet in de juiste tijdszone. Dat leidt tot een verstoord levensritme en onproductiviteit. In de context van de economische crisis, die Spanje nog steeds zwaar treft, lijkt het een aanlokkelijk voorstel de tijdzone te vervroegen.

Calvo: “In Wallonië experimenteert men al jaren met minder werken, langere siësta’s en een lagere productiviteit." (Beeld: DJ Buck - CC BY-SA 2.5)
Calvo: “In Wallonië experimenteert men al jaren met minder werken, langere siësta’s en een lagere productiviteit.” (Beeld: DJ Buck – CC BY-SA 2.5)

In België vindt Groen dit een gevaarlijke redenering. “Sinds de industriële revolutie is de productiviteit immens gestegen dankzij automatisering. Al in de 19de eeuw dacht men dan ook dat mensen het werk steeds meer aan machines zouden kunnen overlaten en zelf meer vrije tijd zouden hebben”, aldus federaal parlementslid Kristof Calvo. “Het omgekeerde blijkt waar: iedereen werkt desondanks alsmaar harder en meer! Een onlogische evolutie, met kwalijke gevolgen voor de volksgezondheid en het privéleven. We zouden met zijn allen mínder moeten werken, niet méér.”

Groen stelt dan ook voor de klok permanent een uur vooruit te draaien. “Langer slapen en een cultuur van siësta’s op het werk zouden moeten worden aangemoedigd. We moeten dit zien als een investering in de Vlaamse kennissamenleving en haar bevolking. Een genie als Albert Einstein kwam zelden voor de middag zijn bed uit.”
Ook de Franstalige partijen lijken voor het idee van Groen gewonnen. “In Wallonië experimenteert men al jaren met minder werken, langere siësta’s en een lagere productiviteit, met minder stress op de werkvloer en thuis tot gevolg”, verklaart Calvo de bijval aan Franstalige kant.

Laat een reactie achter