Sociale partners verwerpen Korea-deal

SINGAPORE – De ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-Un is zonder meer historisch te noemen. Bijna zeven decennia na het uitbreken van de oorlog op het Koreaanse schiereiland is er eindelijk een toenadering tussen het meest isolationistische regime ter wereld en de vrije wereld. Toch schiet het ABVV met scherp.

– van onze redacteur in Singapore Pol De Mol – 

Het ABVV verwerpt het akkoord tussen Donald Trump en Kim Jong-Un. (foto: Blue House)

De socialistische vakbond ABVV verwierp het akkoord nog voor de inkt droog was. ABVV-topman Rudy De Leeuw: “Onze eisen zijn niet ingewilligd. Meer nog: het Noord-Koreaanse regime probeert een neoliberaal regime te installeren waarbij alle winsten naar de bedrijven vloeien en alle kosten worden afgewenteld op de mensen! Slavenarbeid zou nu zelfs opgetrokken worden tot 67 jaar!”

“De welvaartsstaat brokkelt af: reizigers met het openbaar vervoer zullen nu zelf een toeslag moeten betalen bij hun deportatiekosten”, vervolgt de vakbondsleider. “Ook ideologisch betreuren we de nieuwe politiek van leider Kim Jung-Un, voor wie ‘de boekskes’ blijkbaar belangrijker zijn geworden dan marxistische rechtlijnigheid.” Het ABVV roept alvast op tot actie en zal de Noord-Koreaanse bevolking bewapenen met Michelinbanden en halveliterblikken pils.

Het ACV wenst nog niet te reageren, maar zal eerst overleggen met haar achterban. Aan werkgeverszijde wordt alvast heel scherp gereageerd op het veto van het ABVV: “Ongehoord, het ABVV zet hiermee alles op het spel voor volgende generaties,” aldus Pieter Timmermans van patronaatsorganisatie VBO.

Minister van Werk en Economie Kris Peeters moet nu opnieuw met de sociale partners aan tafel. In een eerste reactie liet hij optekenen de afwijzing “niet wijs” te vinden, maar “in te zetten op dialoog”. Peeters zal zelf afreizen naar Pyongyang om de onderhandelingen in goede banen te leiden. Hij benadrukt dat hij en zijn partij altijd een verbindende rol hebben gespeeld in dergelijk kernoverleg.

8 reacties op "Sociale partners verwerpen Korea-deal"

 1. De coiffures hebben tips uitgewisseld. Hoe een multidimensionale comb-over in de vorm gehouden wordt met 5 haarlakbussen per dag en hoe een mini grasmaaier van Chinese makelij ingezet wordt om het raketlanceerplatform waterpas te houden. De rest van de twee alfa-mannetjes deed zich ondertussen te goed aan een uitgelezen menu met aangepaste cola’s. En aan dat schouwspel heeft de hele wereld zich vergaapt. Boeiende tijden.

  Beantwoorden.
 2. Die twee hebben in het geniep van kapsel verwisseld. Gevolg is dat Kim een paar weken in het witte huis verblijft, terwijl Trump zich twee weken lang tegoed kan doen aan de Noord-Koreaanse culinaire specialiteiten ter plaatse. Kwestie van zich eens in te leven in elkaars leefwereld. De Wever en Di Rupo zouden dit ook eens moeten doen.

  Beantwoorden.
 3. Ri Chun-hee, de welbekende nieuwslezeres van de Noord-Koreaanse staats-tv, zal morgen op onze eigenste staats-vrt in haar geroemde stijl de finale-aflevering van Thuis aankondigen. Kwestie van culturele uitwisseling met onze nieuwe vrienden.

  Beantwoorden.
 4. Humor heeft Kim Jung-Un al genoeg, het bijna laatste socialistische regime ter wereld. Trump zag al in dat de VS niet kunnen bestaan zonder de schadepost van militaire aanwezigheid overal ter wereld een beetje te dimmen. Er valt geen eer meer te behalen in de A-bom. Er zijn 28 landen in de wereld die atoomwapens hebben waarvan een fractie genoeg is om alle leven op aarde te vernietigen.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter