Activisten: ‘Eerste foto van zwart gat is racistisch’

BRUSSEL – Astronomen zijn er voor het eerst in geslaagd om een beeld te vormen van een zwart gat. Daarvoor gebruikten ze een virtuele radiotelescoop zo groot als de hele aarde. Maar het huzarenstukje kon niet overal op bijval rekenen. Black Holes Matter, een groepering die ijvert voor de rechten van kosmische minderheden, noemt de foto ‘racistisch’.

Je kunt het zwarte gat alleen maar zien dankzij de witte kring. ‘Racistisch’, vindt Black Holes Matter. (foto: EHT)

De beweging, die eerder zonder succes tegen de benaming ‘bruine dwerg‘ streed, ergert zich vooral aan het feit dat je het zwarte gat niet rechtstreeks kunt waarnemen op de foto. “Ik heb geen zwart gat gezien op die foto. Louter een fotonengordel, rond de waarnemingshorizon. Dat beeld is verdorie alleen maar interessant omdat er ook iets wits op staat! Dat lijkt te suggereren dat een zwart gat enkel bestaansrecht heeft dankzij een minder zwarte aanwezigheid”, klaagt astrologe Denise Melkwégé, woordvoerder van Black Holes Matter.

“En toen we eisten dat de wetenschappers ook een foto zouden maken van het zwarte gat zelf zegden ze dat dat onmogelijk was. Hun argument was dat zo’n zwart gat gewoon alles achteroverdrukt wat dicht genoeg in zijn buurt komt, inclusief het licht”, briest Melkwégé. “Dat we anno 2019 nog steeds tegen dergelijke, kwalijke stereotypes rond zwarte hemellichamen moeten vechten, toont aan hoeveel werk er nog aan de winkel is.”

Black Holes Matter staat niet alleen met zijn kritiek. Met name eFEMeridEN, een groepering die ijvert voor feministische astronomie, noemt de foto naast racistisch ook seksistisch. “Er zijn oneindig veel leuke plekjes in het universum om te kieken”, aldus Stephen Hawqueen van eFEMeridEN. “Maar wat is het eerste wat zo’n elitair clubje grijzende mannen fotografeert zodra het beschikt over de grootste telescoop die ooit gemaakt is? (sarcastisch) Een hol.”

8 reacties op "Activisten: ‘Eerste foto van zwart gat is racistisch’"

  1. Kijk uit, Dimi, het is pas echt schrikken wanneer er een Grote Beer vanuit dat hol verschijnt. De levensgrote afdruk zou dan wel eens een levenslange indruk kunnen achterlaten.

   Beantwoorden.
 1. Nu maken ze daar zo’n circus van, alsof het het achtste wereldwonder is. Mijn nonkel missionaris zaliger heeft 70 jaar geleden al zo veel foto’s gemaakt van een zwart gat. ik heb die op zolder teruggevonden en ja, trekt er wel op, alhoewel die van mijne nonkel duidelijker zijn en meer gedetailleerd dan die “wetenschappelijke supertelescopen”

  Beantwoorden.
  1. Ik had zelf een tante nonneke uit de missies waarbij ik meermaals het zwarte gat heb kunnen observeren telkenmale zij mij in mijn kinderrol als Galahad, ridder van de ronde tafel, gebood onder haar rokken op zoek te gaan naar de heilige graal: “Kom Hallagatje”, want ze kwam uit de West-Vlaanders, “kom ne kere hie, zoek in ’t kasteel onder min rokken noar de geilige hraal en kuust ze maar eens goed ut.” Als zevenjarige knaap kunt ge weinig weerwerk bieden aan zoveel overmacht en zo kwam het dat ik op mijn zoektochten naar de heilige graal die ene kant vermijdend waar een niet te harden visstank hing, automatisch aan de andere kant belandde waar ik oog in oog met het zwarte gat kwam te staan. Het feit dat het zwart was, heb ik me vele jaren later gerealiseerd, had veel te maken met een gebrek aan wc-papier in de missies. Het enige papier dat door het thuisfront naar de arme landen opgestuurd werd was zilverpapier, dat wegens het gladde oppervlak niet geschikt was voor sanitaire doeleinden. Hoe dan ook kan ik als ooggetuige bevestigen dat de ruimte rond een zwart gat gekromd is. Ook dat de tijd aan een zwart gat stil staat kan ik bevestigen want de wijzers van mijn plastieken kermishorloge bewogen geen vin. De stelling dat er uit een zwart gat niets kan ontsnappen moet ik evenwel nadrukkelijk tegenspreken want ik heb proefondervindelijk moeten vaststellen dat erupties van stinkend methaangas heel regelmatig voorkomen. Tot slot verwacht ik dat een en ander mij nog een Nobelprijs gaat opleveren want ik heb zojuist een traktaat geschreven over iets wat Einstein en Hawking volledig ontgaan is, namelijk dat de omgeving van een zwart gat stevig behaard is.

   Beantwoorden.
 2. Black Holes Matter is gedegenereerd, zowel in haar fysisch voorkomen als gedragsmatig. Zomaar heel je omgeving opeisen om deze vervolgens tot op de kern af te breken, wel daar vinden wij -paradoxaal genoeg- niets aantrekkelijks aan.
  Anderzijds is er goed nieuws voor de eFEMeridEN. Natuurlijk wordt niet elk nieuw beeldmateriaal vanuit de ruimte zomaar vrijgegeven, maar er zou nu toch een Special Edition DVD (Directors Cunt) vrijgegeven worden met onder meer een astronomisch aantal nieuwe standjes.

  Beantwoorden.
 3. Een correctie is nodig. Inmiddels is gebleken dat niet alleen Katie Bouman achter het zwarte gat zit. Van de 200 wetenschappers die eraan meewerkten komen er wel 8 uit Nederland dat, PhD, immers voorop loopt in het anti-racisme.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter