‘Ons Kookboek’ te racistisch voor Gent

GENT – Alle exemplaren van Ons Kookboek, de populaire receptenomnibus van Ferm (de voormalige KVLV), worden in Gentse bibliotheken voortaan voorzien van een sticker die waarschuwt voor racisme.

Amper quinoa, tientallen recepten met varkensvlees, een onverholen voorkeur voor aardappelen boven rijst of couscous, een recept voor dame blanche (!) en voor de rest alleen maar gluten. In het adviesrapport van het dekoloniseringsproject van de stad Gent is men niet mals voor Ons Kookboek. “Ze noemen zichzelf zelfs ‘de Bijbel van de Vlaamse kookboeken’ op de achterflap. Dat is dubbel beledigend!”, zo stelt het rapport.

Het witlof geeft al meteen een eerste indicatie van de ernst van het racisme in ‘Ons Kookboek’.

Ons Kookboek bevat passages waaraan sommige mensen aanstoot kunnen nemen”, verklaart schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld). “Daarom zullen we dit gevaarlijke drukwerk voorzien van een sticker die waarschuwt voor racisme. Van mensen die wel eens een boek lezen kun je nu eenmaal niet voetstoots aannemen dat ze de gewraakte passages zelf wel in de juiste context zullen plaatsen.”

“Daarnaast isoleren we Ons Kookboek van de rest van de collectie in een aparte kast met ander racistisch werk, zoals Mein Kampf en Pippi Langkous“, vervolgt Souguir. “Zo maken we van de rest van de bibliotheek een safe space, waar je in alle veiligheid kunt genieten van volstrekt ongevaarlijke boeken, zoals het verzameld werk van Santa Montefiore.”

Het adviesrapport stelt het nog scherper. “Ons Kookboek is een racistisch pamflet, komende van een katholieke, genderstereotype organisatie die zich nog niet zo lang geleden trots ‘de Boerinnenbond’ liet noemen. Alleen al met het bezittelijk voornaamwoord ‘ons’ in de titel dwingt het de lezer tot assimilatie in een dominante superstraatcultuur.

Moussaka

“Daarnaast bevat Ons Kookboek talrijke voorbeelden van cultural appropriation, zoals spaghetti bolognese, spaghetti carbonara, spaghetti vongole en moussaka”, vervolgt de tirade. “Voor ons is het duidelijk: ‘decolonize Ons Kookboek!”

Intussen is ook het dekoloniseringsrapport van Ninove klaar. Daar verhuist Pippi Langkous naar de rayon ‘lachen met rosse mensen’ en laat men Mein Kampf gewoon tussen de kinderboeken staan.

2 reacties op "‘Ons Kookboek’ te racistisch voor Gent"

    1. Ook in de ontwikkelingslanden is het kookboek een heikel onderwerp. Ze moeten tussen twee burgeroorlogen, in de eerste plaats onze cultuur met de buitenlandse keuken verrijken, in de tweede plaats door hier een restaurant te kunnen openen de honger bestrijden.

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter