KBVB schaft jeugdwerking af

BRUSSEL – De koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft beslist om uiterlijk tegen februari alle jeugdploegen op te doeken. Bovendien zullen alle trainingen voor minderjarigen met onmiddellijke ingang worden opgeschort. De bond vreest immers dat de met training gepaard gaande lichamelijke inspanning wel eens opnieuw tot de dood van een jonge sporter zou kunnen leiden.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Steeds meer jonge voetballertjes krijgen een hartstilstand op de grasmat. (Foto: Flickr)
Steeds meer jonge voetballertjes krijgen een hartstilstand op de grasmat. (Foto: Flickr)

Het voorbije weekend zeeg een 16-jarige voetballer uit Merksem plots neer tijdens een wedstrijd. Onderzoek wees uit dat de onfortuinlijke jongeman bezweek aan een hartstilstand. Hij verkeert nog altijd in kritieke toestand. Aangezien het allerminst om een alleenstaand geval gaat en jonge voetballers de laatste tijd steeds vaker onder de graszoden komen te liggen, wil de voetbalbond nu komaf maken met de jeugdwerking. Op die manier wil de voetbalbond preventief optreden tegen de mogelijk fatale gevolgen van sport.

“Onze medische commissie was formeel”, licht KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock de rigoureuze aanpak toe. “Alle studies wijzen uit dat jongeren beter stil in hun zetel FIFA 2011 kunnen zitten spelen op hun playstation dan snel achter een bal aan te hossen. Door onze jeugdwerking op te schorten, kunnen we de meeste gevallen van vroegtijdig hartfalen voorkomen. Zo hebben ze in Noord-Korea het jeugdvoetbal afgeschaft. Welnu, het aantal gevallen van plotseling hartfalen is er bijna tot nul herleid.”

Sommigen vinden de maatregel veel te drastisch en vinden dat de KBVB door het totaalverbod met een bazooka op een mug lijkt te willen schieten. Van Loock pareert fel: “Wij hebben ongeveer 200 000 kinderen en jongeren onder onze hoede. Als je weet dat ongeveer 5 op 100 000 sporters een verhoogd risico op plots hartfalen hebben, dan hebben we mogelijk 10 levens gered. Vindt u dat soms de moeite niet?”

Pintjes

“Bovendien gaat jeugdvoetbal vaak gepaard met een ongezonde levensstijl”, valt cardioloog Pedro Brugada Van Loock bij. Brugada heeft er mee bij de KBVB op aangedrongen om het jeugdvoetbal af te schaffen. “Vaak blijft men al eens hangen na een wedstrijd en drinkt men een paar pintjes om de overwinning te vieren of de nederlaag te vergeten. Een niet te onderschatten aantal jongens leert ook roken dankzij de ploeggenoten. Dat heeft allemaal een nefaste impact op het hart en op de bloedvaten.”

“Wij adviseren onze jonge spelers dan ook om de lat wat minder hoog te leggen en uit te wijken naar andere disciplines als het terug begint te kriebelen”, besluit Van Loock. “Schaken, kleurenwiezen of driebanden zijn ook sportief, en al minstens even ideaal om de verveling van de puberteit te verdrijven.”

Eén reactie op "KBVB schaft jeugdwerking af"

Laat een reactie achter