Gordel krijgt volledige makeover

BRUSSEL/VLAANDEREN – Het succes van de Gordel lijkt af te nemen en daar wil minister van sport Philippe Muyters (N-VA) iets aan veranderen. Een creatieve denktank van enthousiastelingen uit het Vlaamse parlement, samen met enkele stafmedewerkers van huidig organisator Bloso, presenteerden gisteravond met trots het resultaat van hun brainstormwerk. Het doel van de Gordel – het Vlaamse karakter van de Brusselse Rand in de verf zetten- blijft hetzelfde, maar het format van de jaarlijkse wandel- en fietstocht zal vanaf de editie 2013 radicaal veranderen.

-door Ludo van Speybraeckel-

Vanaf 2013 komt de Gordel bij u thuis (Foto: D. Suy CC BY-SA 3.0)
Vanaf 2013 komt de Gordel bij u thuis (Foto: D. Suy CC BY-SA 3.0)

“Vroeger kwamen de mensen naar de Gordel”, begint een apetrotse denktankbestuurder Joost Dilbeeckx zijn perscommuniqué, “maar voortaan brengen wij de Gordel naar de mensen toe.” Dit jaar zal dus de laatste keer zijn dat er in groep gewandeld en gefietst wordt in de groene Rand rond Brussel. Al waren de weergoden het Vlaamse volk niet altijd goedgezind tijdens de afgelopen edities van de Gordel, de dalende bezoekersaantallen spraken boekdelen: van 112.000 deelnemers in 1993 naar een triest dieptepunt van 43.000 gordelaars vorig jaar. “Net omdat de hard werkende Vlamingen het alsmaar drukker en drukker hebben, wordt het voor hen moeilijker om een ganse dag voor de Gordel uit te trekken”, gaat Dilbeeckx verder. “Daarom zullen we vanaf 2013 ons evenement tot bij de zuurverdiende fermettewoning van de geïnteresseerde gordelaar brengen.”

De organisatie van de Gordel 2.0 heeft onder andere een reeks BV’s voor hun kar weten te spannen. Zo zullen de acteurs van Thuis deur-aan-deur exclusieve previews komen spelen uit de populaire soap, en komen de coaches van The Voice van Vlaanderen voor een volgend seizoen van de populaire liedjeswedstrijd op zoek naar diep in de Rand verborgen nachtegaaltjes. “Of Vlaamse gaaitjes”, grapt Dilbeeckx. Verder plant men crash-cursussen vlaggenzwaaien, wipschieten en vinkenzetten in eigen tuin, en wordt er voor de allerkleinsten voorgelezen uit de boeken van Hendrik Conscience. Ook de bourgondische natuur van de deelnemers wordt niet vergeten. Zo staat de organisatie in voor de ambulante verdeling van pensen, stoofvlees en de typisch Vlaamse moules-frites.

Klaagmuur

Ook Vlaams minister voor Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand, Geert Bourgeois (N-VA), is verheugd met de verjongingskuur van hét jaarlijkse Vlaamse evenement. “Naast het bestaande publiek opnieuw warm maken voor de Gordel, wilden we ook een hand uitsteken naar ‘nieuwe’ deelnemers. Zo zullen we ook huis-aan-huis beginnerscursussen Nederlands verzorgen, om mensen de kans te geven niet enkel te kunnen genieten van het unieke Vlaamse landschap maar ook van de glorieuze Nederlandse taal. Verder willen we de stichtelijke en politiek geëngageerde grondslagen van de Gordel zeker niet uit het oog verliezen. Om de rechtschapen Vlaming de kans te geven zijn bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat, rijden we de ganse Rand rond met een mobiele klaagmuur. Eventuele opmerkingen, tips of voorstellen kunnen middels briefjes in de doelbewust poreuze muur gestopt worden.”

De revolutionaire denktank wil zich niet beperken tot nieuwe ideeën voor de editie van 2013. “We moeten verder durven kijken”, besluit Dilbeeckx. “Binnenkort brengen we de Gordel naar de Vlaming toe, waarom willen we in de toekomst niet mikken op Wallonië? Immers, in Vlaanderen is de strijd voor Vlaamse ontvoogding stilaan gestreden. Het is niet omdat BHV in 2013 gesplitst zal zijn, dat we onze waakzaamheid moeten afbouwen. Het is net in Franstalig België dat de nieuwe frontlinie voor Vlaams zelfbewustzijn ligt.”

Laat een reactie achter