Ban-Ki Moon licht VN-prioriteiten toe na Sinterklaasonderzoek

NEW YORK – Zodra het onderzoek naar de Sinterklaastraditie in Nederland is afgerond, zullen de Verenigde Naties zich opnieuw bezighouden met enkele prangende wereldproblemen. Dat zei secretaris-generaal Ban-Ki Moon tot een uitzonderlijke Algemene Vergadering.

Een strijdvaardige Ban-Ki Moon wil snel het onderzoek naar Sinterklaas afronden, en dan terug over naar de orde van de dag. (Foto: Flickr)
Een strijdvaardige Ban-Ki Moon wil snel het onderzoek naar Sinterklaas afronden, en dan terug over naar de orde van de dag. (Foto: Flickr)

“De situatie in Syrië is op dit moment een van de dringendste en meest mensonterende problemen op deze planeet”, stak Ban-Ki Moon van wal. “Sluipschutters van het regime mikken op de buiken van zwangere vrouwen. Rebellen van het Al-Nusrafront blazen zichzelf op aan militaire checkpoints. Onschuldige kinderen komen om bij bombardementen met sarin-gas. De VN zullen alles op alles zetten om snel tot een duurzame oplossing voor dit cynische conflict te komen”, verzekerde Ban-Ki Moon. “Maar eerst willen we duidelijkheid over de huidskleur van Zwarte Piet. Sommigen beweren dat het gewoon een blanke is, die zwart is van het roet in de schoorsteen. Anderen dat het om een uitgebuite Afrikaan gaat.”

Ook het rapport van Human Rights Watch over de mogelijke mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden door de VS stond op de agenda van de plenaire sessie. “De Amerikanen zouden zich op het grondgebied van Jemen en Pakistan schuldig hebben gemaakt aan standrechtelijke executies. Sterker nog, niet alleen zouden ze drones hebben ingeschakeld om zonder enige vorm van proces terreurverdachten uit te schakelen, bij die operaties zouden ook onschuldige burgers zijn omgekomen. Als dat allemaal waar is, dan zullen ze zich daarover moeten verantwoorden in de VN-veiligheidsraad”, aldus de strijdvaardige secretaris-generaal. “Maar eerst willen we grondig bestuderen hoe hiërarchisch die verhouding tussen Sinterklaas en Zwarte Piet juist is. Gaat het om een gewone werkgever-werknemerrelatie, of wordt deze laatste systematisch onderbetaald en uitgebuit door zijn blanke meester?”

“Sommige VN-leden zijn ook bezorgd over de toenemende intolerantie jegens holebi’s in Rusland”, vervolgde Ban-Ki Moon. “Met de zogenaamde wetten ter beteugeling van de propaganda voor homofilie creëert de Russische overheid een klimaat van homofobie. Dat bewerkstelligt incidenten waarin holebi’s of transgenders het voorwerp zijn van laster, strafrechtelijke vervolging, of erger nog, geweldsdelicten. Soms zelfs met de dood tot gevolg. De VN willen zich binnenkort engageren om president Poetin die zinloze propagandawet af te schaffen, omdat ze strijdig is met de universele mensenrechten. Maar eerst wil ik duidelijkheid over wat het meeste doorweegt in de Sinterklaaskwestie: de mooie traditie om kinderen een jaar lang te laten hunkeren naar cadeautjes, pepernoten en marsepein, of de pijnlijke herinnering aan honderden jaren slavernij van miljoenen Afrikanen.”

Fukushima

Dat er koelwater van de verwoeste kernreactor van Fukushima in de Stille Oceaan lekt en dat mogelijk hele vispopulaties besmet zijn met het radioactieve cesium, geniet volgens de secretaris-generaal geen prioriteit. “Niet nu we zo ver staan met ons onderzoek naar de ware afkomst van Zwarte Piet. Gaat het effectief om een islamitische handelaar die de aartsbisschop van Myra hielp met het uitdelen van voedsel aan arme kinderen? Of belichaamt hij veeleer het stereotype van de komische neger, die de blanke meester moet bijstaan bij taken die hij zelf verafschuwt? In het eerste geval kan de VN de gelijkwaardigheid tussen Sint en Piet bevestigen, in het tweede geval zal Zwarte Piet altijd een knecht blijven. Zodra we daar uitsluitsel over hebben, zal de onderzoekscommissie een niet-bindend advies formuleren in een finaal Sinterklaas-rapport, en dan kunnen we terug over naar de orde van de dag.”

Een gebundeld verzoek van enkele Scandinavische landen om ook de mishandeling onder de loep te nemen van mogelijk tienduizenden rendieren door de Kerstman, legde de secretaris-generaal naast zich neer. “Dit instituut heeft wel wat belangrijkers om handen”, besloot Ban-Ki Moon.

4 reacties op "Ban-Ki Moon licht VN-prioriteiten toe na Sinterklaasonderzoek"

  1. Zwarte Piet heeft geen enkele relatie met slavernij en is zelfs geen karikatuur van een zwart persoon. Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/ wordt de herkomst van zwarte Piet en de betekenis van zijn zwarte kleur helder uitgelegd. Ook wordt de fabel dat Zwarte Piet is verzonnen door de onderwijzer Jan Schenkman doorgeprikt en wordt uitgelegd waarom Schenkman de zwarte knecht het uiterlijk van een menselijke gedaante heeft gegeven.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter