BREAKING: Tientallen ego’s gekwetst na satirische aanval op geloofsovertuiging

PARIJS – Bij een satirische aanval op een geloofsovertuiging zijn vandaag minstens tientallen ego’s gekwetst en meerdere honderden omstaanders zwaar op de tenen getrapt.

De buurt is afgezet na de satirische aanslag. Mogelijk slingeren er nog gevaarlijke pointes rond. (Foto: Thierry Caro, CC BY-SA 4.0)
De buurt is afgezet na de satirische aanslag. Mogelijk slingeren er nog gevaarlijke pointes rond. (Foto: Thierry Caro, CC BY-SA 4.0)

De slachtoffers, in tegenstelling tot de satirici niet tot de tanden gewapend met rationele argumenten, waren kansloos tegen de minutenlange grappensalvo’s en vlijmscherpe pointes die de sokkel onder hun overtuiging deden wankelen.

“Het was verschrikkelijk”, getuigt een slachtoffer. “Ze stormden binnen, met een brede grijns op hun gezicht, en ratelden er minutenlang op los. Vijf minuten langer, en ik was mijn geloof in universeel geldende en onveranderlijke gedragsregels misschien voorgoed verloren.”

Satirische aanvallen eisen wel vaker slachtoffers. Niet zelden komt ook de dader om.

De fundamentalistische wereld reageert verslagen op de satirische aanval. “Humor moet dienen om stereotypische, verwijfde homo’s of domme blondjes voor aap te zetten.  Niet om ons middeleeuwse gedachtegoed en onze vaak barbaarse gebruiken te ridiculiseren!”, aldus een anonieme extremist.

“Dit was een accident waiting to happen“, reageert een andere. “Die satirici, met hun dogmatische, onwrikbare geloof in het feit dat dogma’s relatief zijn, laten geen kans onbenut om ons te bespotten.”

Maar ook satirici zijn verbolgen over de aanslag. “Weerloze fundamentalisten aanvallen is al te makkelijk”, stelt Jonas Z. Aepenbroot van De Rechtzetting. “Deze laffe daad stelt satire wereldwijd in een slecht daglicht.”

Ook De Raaskalderij veroordeelt de aanval scherp. “Zo’n daad is alleen maar koren op de molen voor de radicalen. Voor je ’t weet zullen er weer een paar onnozelaars roepen dat vrijheid van meningsuiting toch niet absoluut is, dat de persvrijheid aan banden moet worden gelegd en dat je onschuldige extremistische gelovigen niet voor het hoofd mag stoten. Daar zal onze redactie zich alvast steeds tegen blijven verzetten.”

 

17 reacties op "BREAKING: Tientallen ego’s gekwetst na satirische aanval op geloofsovertuiging"

  1. Helemaal niet too soon. Dit is EXACT waar het om draait. Satire heeft nog NOOIT fysieke slachtoffers geeist. Als er één medium dit hele artikel zou begrijpen is het wel Charlie Hebdo. Perfect timing, perfect artikel, perfecte satire in zijn puurste vorm. Complimenten aan Raaskalderij.

   Beantwoorden.
   1. da’s een eerste (seconde) reactie: “too soon”
    maar vanaf de tweede seconde zou de reactie moeten zijn : dit is perfect de essentie en not too soon at all … too late maybe … not too soon.

    (what tesshavon said dus)

    Beantwoorden.
 1. Na de doortocht van de verzamelde pers steelt Geert H. enkele pointes voor zijn eindejaars-conference-peren.
  De fundamentalisten gaan, ter ere van de slachtoffers, de volgende 300 jaar zonder enige vorm van lachen of blijdschap doorbrengen. Mustafa Milizin verwoordt het als volgt: “Drehma, jgridiglawetez oehn hradihalen verdomme.” En hij heeft nog gelijk ook.

  Beantwoorden.
 2. Ik had beter verwacht.
  Charlie Hebdo… het draait niet enkel om satire. Het gaat om vrijheid.
  CH is een rechtstreeks gevolg van mei ’68. Hun doel was niet om andere belachelijk te maken, noch om hen af te breken.
  Zij deden de mensen denken, door de serieuse kant/masker van gebeurtenissen/gedachten eraf te halen.

  Beantwoorden.
 3. 1 januari 2015: Charlie Hebdo heeft een oplage van 60.000 exemplaren.

  7 januari 2015: aanslag op de redactie van Charlie Hebdo; 12 slachtoffers.

  8 januari 2015: we zijn plots met honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen CharlieHebdo’s! De oplage van de Charlie Hebdo van 14 januari wordt opgetrokken naar 1 miljoen!

  De democratie wordt in haar wezen bedreigd, roepen wij, weldenkende ChalieeHebdo’s, allemaal. Tegelijkertijd voeren we GAS-boetes in, keuren we programmawetten goed, verlagen we de uitkeringen tot onder het absolute minimum, willen we op iedere hoek van iedere straat camera’s plaatsen, vragen we zelfs dat het leger ingezet wordt om de binnenlandse veiligheid te waarborgen. We zijn allemaal hypocrieten …

  Beantwoorden.
  1. nee alleen jij bent een hypocriet. Ik wil geen leger, geen gas-boetes, geen camera’s op straat, geen zes regeringen, geen koningshuis, geen splitsing van België, geen Europa, geen Europese regelgeving, geen Europese centrale bank, geen staatsschulden afbetalen, geen belastingen, geen onschendbare en on-ontslaanbare ministers, geen stemplicht, geen massahysterie-sturende -pers enzovoort….democratie in gevaar?…het maakt niet uit in welk systeem je zit als je alleen maar slechte leiders hebt….overheden zijn overal ene pot nat, keren zich altijd tegen de bevolking, maakt niet uit welke naam je het geeft.

   Beantwoorden.
 4. Ik vind het gewoon spijtig dat ze die gasten niet levend gevat hebben. Bijvoorbeeld met muizenlijm. Als ze in plaats van steady helicopters gewoon muizenlijm zouden uitgesmeerd hebben rondom heel die drukkerij, dan zou dit anders afgelopen zijn.

  In de eerste attack verloor die ene ZIJN SCHOEN. Hij kreeg hem ternauwernood nog opgeraapt en in zijn vluchtauto gesmeten.

  Ze konden verdomme niet eens hun eigen veters fatsoenlijk vastbinden.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter