Unizo wil eclips erkennen als natuurramp

Brussel – Gisteren omstreeks 10.35 uur was het land even in de ban van een gedeeltelijke zonsverduistering. Overal in Vlaanderen legden mensen even het werk neer om de maan voor de zon te zien schuiven.

Overal ter wereld legden mensen even het werk neer om naar de eclips te kijken. (Foto: Shizhao, GNU)
Overal ter wereld legden mensen even het werk neer om naar de eclips te kijken. (Foto: Shizhao, GNU)

“Omstreeks halfelf heb ik de heftruck even geparkeerd en ben ik samen met enkele collega’s naar buiten gegaan. Zo’n zonsverduistering zie je toch niet elke dag”, erkent magazijnier Patrick Verheyen. Ook Marine Musschoot, poetsvrouw in een rusthuis, heeft van de eclips genoten. “Onze koffiepauze van twaalf minuten loopt in principe af om 10.32 uur, maar vandaag heeft die toch enkele minuten langer geduurd”, biecht ze met een schalkse glimlach op. “Ik denk niet dat de floor manager het gemerkt heeft”. Bankbediende Peter Verheyden glipte ook even naar buiten. “Maar als wij het gebouw verlaten, moeten we badgen. Die verloren minuten haal ik dus in!”

Minder te spreken over dat collectieve werkverzuim is Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Er zijn een ruim twee miljoen mensen in loondienst in Vlaanderen. Als de helft daarvan gedurende tien minuten zijn post verlaten heeft, betekent dat alleen al in loonverlies miljoenen euro’s”, berekende de topman van Unizo. “Bovendien maak je mij niet wijs dat iedereen daarna meteen weer volop aan de slag gegaan is. Er zal heus nog wel wat nagekaart zijn aan het koffiemachine of de waterfontein, die overigens in vele gevallen gratis ter beschikking gesteld worden door de werkgever. Als we bij de loonkost nog het productiviteitsverlies in rekening nemen, worden de cijfers helemaal duizelingwekkend.”

Investeringsklimaatverandering

Daarom roept Van Eetvelt op om het astronomische schouwspel te erkennen als natuurramp, zodat bedrijven een schadeclaim kunnen indienen. “De loonkost en de belastingdruk zijn al enorm hoog in Vlaanderen, terwijl de vakbonden om de haverklap het land stil leggen. Als de bedrijven nu ook nog de kosten gerelateerd aan natuurfenomenen moeten gaan dragen, wordt de situatie helemaal onhoudbaar, en gaan bedrijven naar het buitenland trekken”, vreest de Unizo-topman. “We hebben in Vlaanderen nood aan een investeringsklimaatverandering.”

– door Samuel Hooyberghs – 

3 reacties op "Unizo wil eclips erkennen als natuurramp"

      1. eelabaa kmoetekik wel nor werk zoeken want kben just in brugpinsjoen en ze goen mij aktiveeren en kontent dakkik ben da kunde wel pijnzen surtoe omdak zo goe ben in mijn taalen

        Beantwoorden.

Laat een reactie achter