Welk kinderdagverblijf moet je kiezen?

In kinderbatterijen zitten de zuigelingen en peuters met vier of vijf samen in kleine draadkooitjes. (Foto: Kid’s Work Chicago)

Het juiste kinderdagverblijf kiezen is, net als een bakje eieren kopen in de supermarkt, een van de fundamentele levenskeuzes. Om de zorgconsument te helpen een bewuste keuze te maken in het overweldigende aanbod, voerde de overheid een kwaliteitslabel in. Wij zetten ze nog eens even op een rijtje. 

Code 0 – Biologische crèche.

Biologische kinderdagverblijven zijn herkenbaar aan het officiële BIO-vignet dat ze in op een raam of naast de deur kleven. Dit zijn de meest kindvriendelijke crèches die je kunt kiezen. In het dagverblijf hebben de kinderen stro om in te scharrelen. Er zijn voldoende wippertjes om te rusten of te slapen en er zijn ook voldoende nesten om in te slapen of te bevuilen. In het verblijf zelf zitten maximum zes zuigelingen per vierkante meter.

Buiten hebben de peuters ook nog de beschikking over een uitloop van vier vierkante meter per kind. Het voeder dat de kinderen krijgen is biologisch, dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd.

Alleen in biologische crèches is het preventief wegbranden van een deel van de snavel verboden. Controleurs van Kind & Gezin zien toe op de normen van het kwaliteitslabel.

Code 1 – Crèches met vrije uitloop

Hier zitten de kinderen in een soort scharrelstallen, maar ze hebben ook een uitloopruimte waar ze naar buiten kunnen. Binnen leven de kinderen met zeven tot negen per vierkante meter. Buiten is er per kind vier vierkante meter beschikbaar. De vrije uitloopruimte moet grotendeels begroeid zijn, en in lange uitlopen moeten de kinderen ook kunnen schuilen voor eventuele regenbuien en een extra drinkplaats ter beschikking hebben.

De kinderen krijgen een dagelijks rantsoen van meel vermengd met vitamine D. Afhankelijk van de beschikbaarheid krijgen ze ook appelschillen en andere etensresten.

In vrije uitloopcrèches wordt bij huilbaby’s wel preventief een deel van de snavel verwijderd.

Code 2 – Scharrelcrèches

Ondanks de naam komen kinderen die in scharrelcrèches verblijven nooit in de buitenlucht. In hun stal beschikken ze wel over zitstokken en slaapnesten. In een deel van het kinderdagverblijf moet ook wat stro op de vloer liggen om te kunnen scharrelen, maar veel kinderdagverblijven van dit type maken zich er snel vanaf met een kleine vierkante meter ergens in de hoek van de ruimte.

Kinderen zitten met maximum negen per vierkante meter.

Code 3 – Kinderbatterijen

Kinderbatterijen zijn sinds 2012 niet meer beschikbaar in het commerciële circuit. Ze worden wel nog gebruikt voor weeskinderen of als opvangplaats na een kortstondig verblijf in de vondelingenschuif.

In kinderbatterijen zitten de zuigelingen en peuters met vier of vijf samen in kleine draadkooitjes. Elk kind heeft de ruimte van één A4’tje; dat is te weinig om de vleugels uit te kunnen slaan. Van deze kinderen komt dus later erg weinig terecht en de meesten zijn dan ook voor de export bestemd. Ook andere natuurlijke kinderbehoeften, zoals het nemen van een stofbad of het maken van veel nest kunnen daar helemaal niet.

 

4 reacties op "Welk kinderdagverblijf moet je kiezen?"

 1. Code 4 – Opkuis van grotere, besmette bestanden
  Eerder incidenteel te noemen. Vooral van toepassing na het noodzakelijk gebruik van het stevigere ontsmettingswerk, bijvoorbeeld met fipronil.

  Beantwoorden.
 2. En volgens de CD&V zijn straks alle crèches nog gratis ook (hebben we dat soort verhalen niet eerder gehoord?). Maar om de gratisformules even rechtvaardig te maken als de belastingen moet ook duidelijk gesteld worden dat code 3 méér gratis is dan code 0.

  Beantwoorden.
 3. Het interessante in onze zorgontwikkeling is dat de druk en daarmee de sanctie steeds sterker zal worden op overtredingen door rand- of twijfelgevallen die niet strikt aan de wetenschappelijke voorwaarden voldoen. Verplichte integratie in onderwijs en ziekenzorg zal de doorstroming helpen bevorderen. De verschillende kinderdagverblijven moeten beleidstechnisch niettemin aan specifieke leeftijdscategorieën voldoen tot en met het levenseinde. Wel wordt eraan gedacht bepaalde groepen van eenzelfde graad van afhankelijkheid, bijvoorbeeld kind en kinds, onder één dak onder te brengen.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter