Fabeltjeskrant vanaf volgende maand enkel nog digitaal te lezen

‘Het traditionele verdienmodel van kranten staat wereldwijd onder druk’, licht hoofdredacteur Snip De Eekhoorn de overstap toe. ‘Zo ook in Fabeltjesland, waar boskap voor de productie van papier bovendien onlangs werd verboden.’ De krant ziet zich dan ook genoodzaakt volledig over te stappen naar het digitaal formaat en zal vanaf maart enkel nog via computer, tablet of smartphone te bereiken zijn. Een aantal artikels zal gratis te lezen blijven, maar het overgrote deel van de krant verdwijnt daarmee achter de betaalmuur.

Of de krant op deze manier zijn lezerspubliek van het eerste uur, dat zich toch vooral in dichtbeboste en rurale gebieden ophoudt, daarmee niet dreigt te verliezen? ‘Zo’n vaart zal het niet lopen,’ denkt De Eekhoorn. ‘De toegang tot internet is de laatste jaren zo evident geworden. Elke uil heeft tegenwoordig een smartphone en wifi.’

9 reacties op "Fabeltjeskrant vanaf volgende maand enkel nog digitaal te lezen"

 1. Ik ken hier in de buurt iemand die naar eigen zeggen uilennesten heeft ontworpen, en die verkocht tot hij voor zijn succes geïntimideerd en gesaboteerd werd door concurrenten in de natuurbescherming, nu er door de bouw van stalen boerenschuren niet zoveel uilen(nesten) meer zijn.
  De intelligentsia ook van onze tijd zijn tot het licht gekomen door de Fabeltjeskrant toen nepnieuws nog minder in de belangstelling stond. Door houtkap is er niet veel over van de intelligentsia, maar bijvoorbeeld paus Franciscus, voorvechter voor de natuur, stiekem nog wel; dagelijks spreekt hij met de dieren in het algemeen en met de vogels in het bijzonder.
  Doordat het sprookje en al ons gemeengoed gecommercialiseerd en geprivatiseerd wordt en ervoor moet worden betaald voor een grotere (economische) keuzevrijheid, is veel vrije ruimte handelswaar geworden en verdwenen. Dat is ook psychologisch. Bijvoorbeeld in Nederland is dat gebeurd met de Bijbel online en is het al verdacht als je in de berm gratis over de akker staat te kijken.

  Beantwoorden.
 2. Het zat eraan te komen: voor de “nieuwe Europeanen” waren de interrupties van de heer Zoef De Haas te snel. Maar digitaal kan dan nu You Tube ingeschakeld worden zodat het vertraagd kan afgespeeld worden. Bij de website van Ed en Willem Bever kan je nu ook lezen hoe men ze kan contacteren voor renovatiewerken aan je huis, al dan niet in ’t zwart, met of zonder resultaatsverzekering. Bij Juffrouw Ooievaar kun je nu lezen dat zij vroeger Boudewijn heette, en nu dus Bo. Maar haar voornaam wordt niet gebruikt om geen verwarring te zaaien door 3 “o” ’s na mekaar te schrijven. Enfin, om af te sluiten: dus al bij al een flinke “update” voor de fabeltjeskrant die met haar tijd meegaat. Zo hoort het in de eenentwintigste eeuw.

  Beantwoorden.
 3. Wanneer gaan ze De Raaskalderij eens op papier drukken? Niet om te lezen, wat dacht ge, maar met heel die digitalisering heb ik ondertussen geen gazet meer om mijn patatten op te schillen, laat staan mijn gat aan af te kuisen wanneer het wc-papier voor de zoveelste keer weer eens op is. Dus, beste uitgever, het papier niet te glossy a.u.b. en dan moogt ge uw slogan aanpassen: De Raaskalderij · “kuist het gat ambachtelijk sinds 1836”.

  Beantwoorden.
 4. Sinds 12.000 jaar is de bomenpopulatie met de helft afgenomen, en per jaar sterven ongeveer 10 miljard bomen. Als kinderen over de hele wereld tegen 2020 een biljoen bomen planten zou dat de uitstoot van CO2 kunnen compenseren aldus Plant-for-the-Planet in een afsluitend interview.

  Beantwoorden.
 5. Jan, je hebt me op een idee gebracht en ik heb mijn oude schijf letterlijk van onder het stof gehaald. Daar staan nog een paar honderd van die ouwe bitcoins op. kun jij daar nog iets mee doen ? Anders gaat het hele boeltje naar het containerpark.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter