In Memoriam: Etienne Vermeersch (1934-2019)

GENT – Moraalfilosoof Etienne Vermeersch, een van de meest invloedrijke denkers van de afgelopen vijftig jaar, is vorige week vrijdag overleden in het Universitair Ziekenhuis na een slepende ziekte. De hoogleraar, ere-vicerector, opiniemaker en Sith Lord werd 84 jaar. Een carrière-overzicht.

 • 2 mei 1934: Etienne Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse Vermeersch wordt geboren in Brugge, dat toen nog Noord-Venetië heette. Het was een moeilijke bevalling, met maar liefst twee opeenvolgende dagen van de arbeid.
 • 1936-1937: Etienne Vermeersch leert zichzelf praten en nadenken, en wordt daarmee een van de eerste Vlamingen die kan praten en nadenken.
 • 6 december 1939: Vermeersch blijkt al op jonge leeftijd erg citeerbaar. “Wie in Sinterklaas gelooft, hoeft niet bang te zijn en wie niet in Sinterklaas gelooft hoeft helemaal niet bang te zijn,” verklaart hij als 5-jarige.
 • september 1953: Vermeersch wordt novice in de Jezuietenorde, die zich volledig wijdt aan een mysterieuze, onzichtbare Kracht die het hele universum verbindt. De intelligente, ambitieuze novice ontdekt al snel een veel efficiënter pad naar de waarheid: de zogenaamde Duistere Kant, paradoxaal genoeg ook wel bekend als De Verlichting.
 • 23 december 1958: Vermeersch treedt uit de Jezuietenorde en vervoegt de vrijzinnige Unie van de Sith, die toen nog de Gentse vrijmetselaarsloge werd genoemd. Hij neemt er de naam Darth Tedious aan.
 • 1965: Etienne Vermeersch promoveert op een proefschrift over de filosofische implicaties van de informatietheorie. Als wetenschapper overbrugt hij daarmee de kloof tussen de wijsbegeerte en de informatica. Hij ontwerpt en bouwt een computer die vele duizenden malen efficiënter dan een mens niet in God gelooft.
 • jaren 80: Vermeersch profileert zichzelf steeds meer als ethicus op maatschappelijke kwesties. Dankzij zijn intellectuele inspanningen legaliseerde België een decennium later abortus, euthanasie, en boybandmuziek.
 • jaren 90: Vermeersch wordt een vaak gevraagd debater op televisie. Zijn redenaarstalenten waren controversieel, zeker in religieuze kringen. Daar verweet men hem dat hij tijdens debatten vaak stiekem gebruik maakte van feiten en argumenten.
 • 2002: Darth Tedious, die zijn einde voelt naderen, begint met de opleiding van de veelbelovende Sith Maarten Boudry.
 • maart 2010: Vermeersch werkt kortstondig als moderecensent voor weekblad Flair. Zijn lovende bespreking van de JBC-zomerjurkjescollectie wordt foutief geïnterpreteerd als pleidooi voor een hoofddoekenverbod in Vlaamse scholen.
 • In een dubbelblind filosofisch experiment laat Etienne Vermeersch twee groepen moslims proeven van stoofvlees. De eerste groep krijgt gewoon stoofvlees voorgeschoteld. Ook de controlegroep krijgt geen halal-stoofvlees te eten. “Moslims moeten geen complimenten maken”, is zijn conclusie.
 • 18 januari 2019: Etienne Vermeersch overlijdt in het Universitair Ziekenhuis van Gent. De skepticus gelooft zijn eigen ogen niet wanneer hij in de hemel terechtkomt. Bij zijn aankomst roept hij God onmiddellijk op het matje en overtuigt hij Hem en alle heiligen van hun niet-bestaan.
 • 20 000 000 000 034: Moederziel alleen, dobberend in het eeuwige niets, besluit de koppige Vermeersch om toch maar in de hel te geloven.
 • 20 000 000 000 034: Etienne Vermeersch vindt het leven in de hel best gezellig, maar hij blijft tot het einde der tijden argumenteren dat de hel schandalig overbevolkt is.

5 reacties op "In Memoriam: Etienne Vermeersch (1934-2019)"

 1. Over de doden niets dan goed en het schijnt dat Vermeersch in het echt een aimabel man was, iets dat op tv niet zo tot uiting kwam, maar over de invloed van zijn denken op onze Vlaamse maatschappij moet ik toch een kanttekening maken – ik zou kanttekening met een hoofdletter kunnen schrijven, maar aan zo’n flauwe woordspelingen doe ik niet mee. Want of die invloed zo positief was valt te betwijfelen. Zo is zijn “er niet zijn, doet geen pijn” eerder een vorm van volksverlakkerij die aanleiding is geweest tot een hype op de Vlaamse antwoordapparaten: “Ik ben er even niet.” U begrijpt dat al die mensen eraan waren voor de moeite en dat er geen Dafalgan minder door geslikt is. Integendeel, of au contraire zo u verkiest.

  Beantwoorden.
 2. Objectieve kennis leidt ertoe het subject overbodig te maken. Dat is de tragiek van de mens. Iemand vroeg of het leuk is om zo veel te weten. Alleen als je weet hoe je ermee om moet gaan. Alles weten en niets weten is vrijheid. Daartussen blijft het schipperen.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter