UGent lanceert leerstoel ‘Zelfkritisch denken’

Na de hetze over de aanstelling van Maarten Boudry die als eerste de leerstoel-Etienne Vermeersch bekleedt, komt de UGent met een nieuwe leerstoel: Zelfkritisch denken. De universiteit zoekt een topacademica of topacademicus die de hoogste echelons de basisbeginselen kan bijbrengen.

De universiteit verandert tijdelijk haar slogan in ‘Durf Zelfkritisch Denken’.

De vacature werd vanochtend opengesteld. Het gaat om een bijzonder prestigieuze opdracht. De leerstoelhouder mag zelfkritisch denken doceren aan de top van de universiteit, waaronder het rectoraat en eminente geleerden uit de vakgroep Wijsbegeerte.

Tot het takenpakket behoort onder meer:

-Een kritische inzage in het begrip ‘kritisch denken’.

De studenten op bevattelijke wijze doen inzien dat kritisch denken zélf denken is, maar zonder het eigen zelf te vergeten in de kritische overschouwing.

-De conceptuele verschillen tussen recht en ethiek demarceren.

De studenten op bevattelijke wijze doen inzien waarom iets wat juridisch ingedekt is, daarom niet per se moreel aanvaardbaar is.

-Een heldere begripsanalyse van het concept transparantie.

De studenten op bevattelijke wijze doen inzien hoe gebrek aan transparantie het scepticisme en kritisch denken van anderen doet toenemen.

Het gaat om een vaste aanstelling met een voltijds contract. De kandidaat moet een uitmuntend docent zijn, die zijn/haar studenten in die mate weet te begeesteren dat het al die tijd stil blijft op Twitter.

Vrouwelijke kandidaten worden extra aangemoedigd om te solliciteren; ervaring in het kleuteronderwijs is een pluspunt. De kandidaat moet een bril dragen, blond haar hebben en niet Ignaas heten.

Zolang de sollicitatieprocedure loopt, verandert de UGent haar slogan in ‘Durf Zelfkritisch Denken’, zodat niemand per ongeluk kan missen dat er een nieuwe uitermate prestigieuze leerstoelvacature is opengesteld. Solliciteren kan via ugent.be

8 reacties op "UGent lanceert leerstoel ‘Zelfkritisch denken’"

 1. Te laat! De meester in zelfbevredigend handelen heeft de leerstoel zelfkritisch denken toegewezen gekregen. Het geval is dat in de vacature de clausule te lezen stond dat ‘de kakstoel zal toegewezen worden aan de eerste de beste baby-face die een zelfgemaakte tekening instuurt’. En omdat Maarten Boudry al sinds 2016 elke morgen om 7 uur een zelfgemaakte tekening, weliswaar opgerold, rectaal bij de rector van de UGent komt binnenbrengen…

  Beantwoorden.
 2. “Te veel klimaatalarmisme? Volgens mij is er niet genoeg alarmisme!” (Etienne Vermeersch)
  ” Inderdaad, het IPCC is een ernstige wetenschappelijke instelling die zich niet bezondigt aan ‘nodeloos alarmisme’, maar dat doen de talloze klimaatactivisten precies wél.” (Maarten Boudry)
  Kortom, Boudry is dé geschikte persoon om het gedachtengoed van Vermeersch in een gelijknamige leerstoel te gaan uitdragen. Evengoed als dat Filip Dewinter dé geschikte persoon is om kabinetschef van Filip van België te worden.

  Beantwoorden.
 3. Boudry in Nederlands dagblad Trouw (24/2/2018 :” Het is dus hoog tijd om wet op de godsdienstvrijheid af te schaffen. Religies verdienen geen voorkeursbehandeling. Alle meningen verdienen bescherming, ook schijnbaar absurde, schokkende of kwetsende meningen. Religieuze meningen en hun uiterlijke symbolen evenzeer, zij het natuurlijk begrensd door andere vrijheden. Maar zeker niet meer.” Ik, Mendeljew Dimitri, geloof in de vliegende theepot van Rusell ! Mijn geloof komt door die bewering van gekke Boudry in gevaar.. Zondag Mars op Gent…. Greta zal ook aanwezig zijn, Anuna ook als ze als eerste mag lopen.

  Beantwoorden.
  1. Het vermoeden van Grootjans houdt in dat er een rechtevenredigheid bestaat tussen de mate van het geloof in de theepot van Russell en de graad van boven zijn theewater zijn van de gelovige. Empirische evidentie wordt alvast aangedragen aan de toog in zowat elk bruin café in een universiteitsstad naar keuze in Vlaanderen, en wellicht ook daarbuiten. Dit gezegd zijnde, wil ik toch wel wetenschappelijke argumenten aandragen die het bestaan van een theepot tussen de aarde en mars plausibel maken. In de wetenschap is het vinden van waterstof, koolstof en zuurstof al voldoende om complexe organische moleculen als mogelijk te beschouwen. Denk maar aan de vraag of er leven is of geweest is op Mars. Omgekeerd is het wetenschappelijke evidentie: als er complexe structuren aanwezig zijn dan kan het niet anders of meer elementaire structuren zijn ook aanwezig of op zijn minst aanwezig geweest. Akkoord? Laat er nu een gesofisticeerde Tesla tussen de aarde en Mars zweven, dan is het wetenschappelijke evidentie dat er ook lagere, zijnde minder complexe structuren aanwezig zijn, kunnen zijn of geweest zijn. Dit, beste lezer zo u daar nog bent, maakt de aanwezigheid van een theepot tussen de aarde en Mars best mogelijk. Overigens, de kans dat Elon Musk pot in de Tesla verstopt heeft is vrij reëel, dan is het nog een kleine stap om de thee te vinden.

   Beantwoorden.
    1. Ik had er een, maar sinds ze een proefrit met een rode Tesla is gaan maken, is ze vermist en heeft ze me achter gelaten met vier kinderen, een hond, een kat, twee perruchen en een venerische ziekte. Hebt gij ze soms gezien, is ze bij u ingetrokken of weet ge waar ze zich bevindt? Neem dan contact op met de dichtsbijzijnde politie. Ze heeft medicatie nodig.

     Beantwoorden.

Laat een reactie achter